Hlavní obsah

Hardware 37/2004: Hardwarová poradna zdarma

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

V dnešním "servisním" čísle magazínu Hardware si posvítíme na nejnovější ovladače, přidáme tipy, triky a komentáře a vyzveme vás k podávání dotazů do naší poradny, která bude zcela ZDARMA!

Foto: Jaroslav Svěcený (archiv)

Milovníkům krásné hudby z Týniště nad Orlicí a okolí zpříjemní čas adventu koncert Jaroslava Svěceného nazvaný Chrámové housle 18. až 20. století.

Článek

Dnes je zde první "obnovené" servisní číslo magazínu Hardware. Novinkou je pozměněná rubrika Servis, v níž budete nacházet pouze nové a doporučené ovladače pro váš hardware (současná nepřehledná tabulka totiž nepřinášela příliš velký užitek). Oblíbený Cenový přehled zmizel z našeho magazínu úplně, ale již brzy se vrátí jako samostatný pravidelný seriál Novinek.

Druhou část lichých čísel bude tvořit střídavě rubrika Tipy, triky, komentáře a obnovená Hardwarová poradna. Dnešní díl je věnován užitečným tipům a vy máte možnost již dnes klást své dotazy do naší poradny - podrobnosti naleznete pod tímto odstavcem. Za týden se můžete těšit opět na "celočlánkový" test, který bude tentokrát zaměřen na internetové připojení prostřednictvím kabelové sítě!

Hardwarová poradna: Zdarma

Na stránky magazínu Hardware se po více než roce opět vrací oblíbená bezplatná hardwarová poradna. Pokud máte určité problémy a nevíte si rady, není nic jednoduššího, než nám napsat svůj dotaz do e-mailové schránky inHardware@seznam.cz. Technici jedné počítačové firmy vždy jednou měsíčně zodpoví několik nejzajímavějších dotazů. Uzávěrka příští poradny, kterou zveřejníme za 14 dní, je už příští úterý (tedy 19. října). Nezapomeňte být ve svých dotazech co nejkonkrétnější (přičemž problém by se měl týkat "rozšířenějšího" hardwaru), pouze tehdy můžete očekávat kvalifikovanou odpověď. Takže neváhejte a pište, hardwarová poradna je tu pro vás už za dva týdny zcela ZDARMA!

Servis: Nová betaverzní NVIDIA

:: NVIDIA ForceWare 66.81 (Beta) 2000/XP

NVIDIA před dvěma týdny (krátce po uvedení 3DMarku 05) zcela v tichosti v rámci svého serveru zveřejnila ovladače již ve verzi 66.81. Nejzajímavější ovšem je, že tyto drivery nejsou oficiálně dostupné z webových stránek NVIDIA a podle všeho se jedná o betaverzi, a tak je nutné znát "ty správné" odkazy. My pro vás máme verzi anglickou (ZDE) nebo mezinárodní včetně české (ZDE). Z vlastní zkušenosti můžeme ovladače jedině doporučit. Kromě kosmetických změn (lepší překlad některých položek do češtiny) trochu vylepšují výsledek v 3DMarku 05 (beze změny kvality obrazu) a výkon v některých hrách. Oficiální seznam změn v době uzávěrky tohoto článku nebyl k dispozici.

:: NVIDIA ForceWare 66.10 Go (Beta) 2000/XP

Pro uživatele přenosných počítačů s mobilními verzemi grafických čipů je ZDE nová beta verze ovladačů, kterou jsme ovšem sami neměli možnost testovat vzhledem k tomu, že v notebooku máme pouze ATI Mobility Radeon 9700 :-).

:: Hotfixy ATI pro hry 2000/XP

ATI sice zůstává u svých ovladačů Catalyst pro ATI Radeon, ovšem zřejmě ne všechno funguje, jak by mělo. Nejprve firma uvedla hotfix pro hru Psychotoxic a o něco později opravu pro hru Star Wars: Knights of the Old Republic. Vzhledem k tomu, že každý ze souborů má přes 20 MB, půjde o celý balíček ovladačů (kromě Control Panelu), který se instaluje "přes" ovladače Catalyst 4.9. Je možné, že později vydaný balíček pro Star Wars již v sobě zahrne dřívější záplatu pro Psychotoxic. Vzhledem k tomu, že žádnou z uvedených her nemůžeme na kartách Radeon vyzkoušet, o zkušenosti se s vámi zatím nepodělíme.

:: Další ovladače

Z dnešního servisu je to vše. Seznam dalších aktuálních ovladačů (kromě dnes uvedených) naleznete ve 34. čísle magazínu Hardware. Zdrojem odkazů pro náš aktuální servis je magazín PEGASoft.cz.

Tipy, triky, komentáře: Nový 3DMark

:: Foťák z teleshopu

:: Foťák z teleshopuKdyž jsme minulý týden uvedli recenzi digitálního fotoaparátu AIPTEK, přinesl tento článek spoustu kladných ohlasů. Mnohé z nich narážely na větu, že bychom zákazníkům nedoporučili ani "ten" digitální fotoaparát z teleshopu. Za pravdu nám dal čtenář Petr Švásta, který se svěřil se svými pocity z tohoto přístroje: "Znám nešťastníka, který tomu sedl na lep a přinesl mi to k pochlubení. Když jsem viděl v televizi, jak to buchta tahá z plavek a pak si nadšeně prohlíží fotku rudé skvrny na Jupiteru ve formátu A4 (zjevně pořízenou právě tímto skvostem), kterou by neudělala ani sonda Voyager, pak nestydatost a klamavost této reklamy by si zasloužila recenzi více než zdrcující. Domníval jsem se, že to "páchá" fotky aspoň 640x480, ale to byl jen sen... Je to neskutečný zázrak, co dělá fotky A4 z rozlišení 288 x něco... /.../ Jen by mě zajímalo, jak zamezit podobně nechutným reklamám jako výše zmíněná, podle mě je to klamavá reklama v krystalické podobě."

Čtenáři podle našeho názoru nezbývá nic jiného, než se obrátit na Sdružení obrany spotřebitelů, případně žalobou či trestním oznámením pro trestný čin nekalé soutěže (navíc se jednalo o spotřebitelskou smlouvu uzavíranou na dálku, takže spotřebitel mohl od smlouvy odstoupit a přístroj ve lhůtě vrátit). Na druhou stranu je situace úplně stejná jako u "kousků jahod" v jogurtech, přičemž to, co vidíte na televizní obrazovce, následně vůbec neodpovídá skutečnosti. Nejlepším řešením asi bude podobné produkty ignorovat...

:: Nový 3DMark 05

Společnost FutureMark po čase vydala novou verzi svého grafického testovacího produktu 3DMark s označením "05". Uživatelé si mohou vychutnat tři úchvatné grafické herní testy (akční bitva, magický les a létající vzducholoď) a další prvky, které otestují výkon vaší grafické karty v rozhraní DirectX 9.0c s podporou pixel shaderů verze 3. Pokud si chcete 3DMark vyzkoušet, je ZDE (283 MB) spolu s patchem 1.1 (3 MB) k dispozici základní verze (pozor na vyšší hardwarové nároky!) - pro rozšíření možností byste si museli zaplatit za verzi Professional a firmy si pro komerční využití mohou pořídit licenci komerční verze. My jsme byli testem poněkud zklamáni, protože grafické karty, které původně v 3DMark 2001 a 03 vykazovaly velmi podobné výsledky, mají v 3DMarku 05 obrovské rozdíly (jde o GeForce FX 5900XT a Radeon 9800 Pro).

:: Napište nám!

Pokud chcete ostatním čtenářům sdělit své tipy, triky, nebo komentáře, máte jedinečnou možnost. Napište nám je na adresu inHardware@seznam.cz, přičemž nejzajímavější e-maily zveřejníme. Nezapomeňte, že vaše podněty musí být z oblasti hardwaru, případně softwaru, který s hardwarem přímo souvisí (ovladače, testovací programy apod.).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám