Hlavní obsah

Francie rozhodla: po upozornění budou piráti odstřiženi od internetu

Paříž

Dolní komora francouzského parlamentu v úterý schválila zákon namířený proti internetovému pirátství. Text, který je světovou premiérou, umožňuje v krajním případě odpojit až na rok uživatele internetu, kteří nelegálně stahují filmy nebo hudbu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Francouzští poslanci odhlasovali poměrem 296 hlasů proti 233 vznik speciálního úřadu, který se bude postihem internetového pirátství zabývat. Pro byla pohodlná většina pravicových zákonodárců z řad Svazu pro lidové hnutí (UMP), jak požadovala vláda prezidenta Nicolase Sarkozyho. Proti byla většina opozice v čele se socialisty, kteří zákon kritizují jako příliš tvrdý.

Modemy zneužité internetovými piráty mají být totiž po několikerém předchozím upozornění nejen odpojeny od celosvětové počítačové sítě na dva měsíce až na rok, ale jejich uživatelé budou muset dál platit poplatky za připojení k internetu. Opoziční socialisté i část vládních poslanců to označují za dvojí trest a za porušení základních lidských práv na informace. Podle pravice tato práva ale nejsou nadřazena zákonu o ochraně duševního vlastnictví.

Odpor levice rozezlil řadu umělců, z nichž někteří pohrozili, že přestanou Socialistickou stranu podporovat. Socialisté již oznámili, že hodlají navrhnout, aby zákon přezkoumal ústavní soud.

Potrestán má být předplatitel internetové služby, ačkoli za nelegální stahování může být odpovědný někdo jiný. Týká se to rodinného či firemního využívání sítě s více počítači. Podle předkladatelů návrhu zákona je uživatel internetu odpovědný za tok dat a před přistoupením k tvrdšímu trestu je na jeho hrozbu náležitě upozorněn.

Po opakovaném upozornění bude uživatel odpojen

V praxi má totiž úřad pro dohled nad šířením autorsky chráněných děl po internetu (Hadopi) poslat nejprve varování e-mailem s určením přesného data, času a sečteného množství nelegálně stažených dat, a pokud se to v průběhu následujícího půl roku opakuje, obrátí se na uživatele doporučeným dopisem. Jestliže ani to v průběhu roku předplatitele neodradí, pak už hrozí odpojení.

Firmám a například knihovnám může být trest prominut, pokud přijme dostatečná opatření pro to, aby se nelegální stahování neopakovalo. Uživatelé internetu budou mít k dispozici zdarma programy ke stažení, které mají pirátské úkony detekovat.

Hadopi by měl první upozornění rozesílat na podzim a první tresty udělovat v průběhu příštího roku.

Přestože francouzský Senát normu již jednou schválil, vrátí se k hlasování ve středu, aby po jejím úterním přijetí Národním shromážděním schvalovací kolotoč definitivně uzavřel.

Poslanci překvapivě zákon před měsícem odmítli, protože v sále byla jen hrstka zákonodárců a většina patřila k levici. Text neprošel poměrem hlasů 21 ku 15.

Reklama

Výběr článků

Načítám