Hlavní obsah

Facebook dál blokuje obsah Tálibánu, považuje ho za nebezpečný

Kábul

Společnost Facebook potvrdila, že bude nadále blokovat obsah související s radikálním islamistickým hnutím Tálibán, které považuje za teroristickou organizaci. Napsal to v úterý server BBC News. Tálibán získal v posledních dnech opět kontrolu nad Afghánistánem, jeho představitelé po obsazení metropole Kábulu vyhlásili konec bojů.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Opatření se vztahuje i na Instagram, sociální síť pro sdílení fotografií, a Whatsapp, což je aplikace umožňující výměnu zpráv a multimediálních souborů. Facebook obě tyto platformy vlastní.

Facebook považuje hnutí za "nebezpečnou organizaci", protože Spojené státy na některé členy hnutí uvalily sankce za terorismus, řekl mluvčí společnosti. "To znamená, že odstraňujeme účty spravované přímo Tálibánem nebo jeho jménem a ty, které ho vychvalují nebo podporují," uvedl.

„Máme také specializovaný tým afghánských odborníků, kteří jsou rodilými mluvčími paštštiny a darí a rozumí místním souvislostem. Pomáhají nám identifikovat vznikající problémy na platformě a upozorňují na ně,“ dodal mluvčí.

Brusel tlačí kvůli dezinformacím na Facebook, Twitter i Google

Internet a PC

Tálibán využívá Whatsapp

Podle médií ale existují informace, že Tálibán ke své komunikaci využívá právě aplikaci Whatsapp. Ta má koncové šifrování, což znamená, že ani společnost Facebook nevidí, o čem si její uživatelé píší.

"Jako poskytovatel soukromé služby na posílání zpráv nemáme přístup k osobním konverzacím. Když zjistíme, že aplikaci používá sankciovaný jednotlivec nebo organizace, zasáhneme," sdělil mluvčí aplikace serveru Vice.

Facebook využívá umělou inteligenci k posuzování nezašifrovaných informací jako jsou jména, profilové fotky či popisky skupin, a proto je schopen v některých případech zasáhnout, vysvětlil mluvčí společnosti serveru CNBC.

Pod tlakem se kvůli Tálibánu ocitl i konkurenční technologický gigant Twitter nebo server na sdílení videí YouTube, který vlastní společnost Alphabet.

Twitter mlží

Mluvčí společnosti Twitter uvedl, že firma dbá na své zásady ohledně teroristických organizací a podněcování nenávistného chování. Neupřesnil ale, jak se vztahují na Tálibán. Jeho představitelé prostřednictvím Twitteru běžně komunikují a mají tisíce sledujících.

"Situace v Afghánistánu se rychle vyvíjí. Zaznamenali jsme Afghánce, kteří Twitter využívají ke shánění pomoci. Hlavní prioritou naší společnosti je, aby všichni zůstali v bezpečí," uvedl mluvčí Twitteru. "Budeme nadále aktivně prosazovat naše zásady a ověřovat obsah, který by mohl porušovat naše smluvní podmínky," dodal.

YouTube uvedl, že jeho zásady se vztahují pouze na koncový obsah, kteří uživatelé na jeho stránkách zveřejní. Odmítl uvést, zda blokuje nebo omezuje obsah související s Tálibánem.

Například Twitter v minulosti natrvalo zablokoval účet exprezidenta Spojených států Donalda Trumpa, Facebook mu zakázal přístup na dva roky. Firmy k opatření sáhly kvůli Trumpovým vyjádřením k lednovému vpádu jeho příznivců do sídla amerického Kongresu. Facebook také zablokoval přístup barmské armádě po vojenském puči z 1. února.

Reklama

Související články

Facebook zablokoval přístup barmské armádě

Společnost Facebook ve čtvrtek oznámila, že barmské armádě s okamžitou účinností zablokovala přístup ke stejnojmenné sociální síti a na Instagram. Informovala...

Kazachstán zablokoval sociální síť LinkedIn

Kazašské úřady zablokovaly profesní sociální síť LinkedIn, informovala agentura Reuters. Svůj krok odůvodnily tím, že na sociální síti, která patří Microsoftu,...

Výběr článků

Načítám