Hlavní obsah

Čipy budou chybět i napřesrok, odhaduje německý výrobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neubiberg

Německý výrobce čipů Infineon v uplynulém finančním roce díky silné poptávce více než ztrojnásobil zisk na 1,17 miliardy eur (téměř 30 miliard Kč) a dosáhl rekordních tržeb. Oznámila to firma a zároveň předpověděla, že globální nedostatek čipů bude pokračovat i příští rok.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tržby společnosti ve finančním roce, který skončil 30. září, vzrostly o 29 procent na více než 11 miliard eur. „Jsme silnější než kdy dříve a naše celoroční tržby poprvé překročily 11 miliard eur,” uvedl šéf podniku Reinhard Ploss. „Výrazně zvyšujeme investice, abychom využili příležitosti k růstu,” dodal.

Infineon již minulý měsíc oznámil, že v příštím roce zvýší investice na zhruba 2,4 miliardy eur z letošních zhruba 1,6 miliardy. „Poptávka výrazně převyšuje nabídku,” upozornil Ploss. Nedostatek čipů bude podle něj panovat i po značnou část příštího roku.

Infineon patří mezi významné dodavatele čipů pro automobilový sektor, který se na jeho celkových tržbách podílí zhruba 40 procenty. Čipy se stávají čím dál důležitější součástí automobilů a jejich globální nedostatek nyní omezuje výrobu automobilového průmyslu po celém světě včetně České republiky.

Výrobci čipů mají obrovský problém s emisemi oxidu uhličitého

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám