Hlavní obsah

Výrobci čipů mají obrovský problém s emisemi oxidu uhličitého

New York

Počítačových čipů je sice nedostatek, emisí oxidu uhličitého z polovodičového odvětví je však mnoho. Tyto malé kousky křemíku jsou v dnešní ekonomice, založené na technologii, životně důležité, ale jejich dopad na planetu není vždy pozitivní. K výrobě čipů, které se skrývají ve všem od stíhaček a automobilů až pro rychlovarné konvice a domovní zvonky, je zapotřebí obrovské množství energie, píše zpravodajský server CNBC.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tým vědců z Harvardovy univerzity v roce 2020 napsal, že výroba čipů představuje většinu produkce oxidu uhličitého z elektronických zařízení. Několik částí procesu výroby polovodičů potřebuje velké množství elektřiny. Část elektřiny potřebné pro výrobu sice pochází z obnovitelných zdrojů, ale převážná část je z fosilních paliv, jako uhlí a plyn. Někteří výrobci čipů tak dokonce vypouštějí více oxidu uhličitého než známé automobilky.

Většina čipů se vyrábí v Asii. Zvlášť významné postavení má Tchaj-wan díky společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), která vyrábí více čipů, než kterákoliv jiná firma na světě. Výzkumnice Greenpeace na Tchaj-wanu Jung-žen Čen CNBC řekla, že firma TMSC vypouští více emisí než kterýkoliv jiný výrobce čipů.

Čipy vyrábí pro Apple i Teslu

Firma, která vyrábí čipy například pro firmy Apple a Tesla, potřebuje podle Greenpeace ročně více elektřiny než hlavní město Tchaj-pej. V roce 2017 TSMC vypustila šest milionů tun oxidu uhličitého, loni už to bylo 15 milionů tun. V posledních letech v emisích skleníkových plynů překonala podle údajů agentury Bloomberg i automobilového giganta GM.

A emise TSMC také stále rostou kvůli pokračující expanzi. Firma mimo jiné nyní staví obří továrny na Tchaj-wanu a v Arizoně, které zvýší nabídku čipů, ale také spotřebu elektrické energie.

Čipů je nedostatek, TSMC přesto hlásí vyšší zisk

Hardware

Z dalších firem mají v polovodičovém odvětví velkou uhlíkovou stopu také Samsung a Intel, upozornil analytik firmy Gartner Alan Priestley. Stejně jako u jiných odvětví je důvodem velikost jejich podnikání. Firmy však slibují, že omezí své emise.

TSMC v létě oznámila, že chce do roku 2050 dosáhnout nulových čistých emisí. Do roku 2030 také chce, aby 40 procent elektřiny, kterou spotřebuje, bylo z obnovitelných zdrojů energie. CNBC však upozorňuje, že vzhledem ke složení energetického mixu na Tchaj-wanu to nebude snadné. V roce 2019 bylo 91,5 procenta elektřiny na Tchaj-wanu vyrobeno z fosilních paliv.

Jižní Korea chce být uhlíkově neutrální

Samsung je druhým největším emitentem skleníkových plynů v čipovém odvětví. Firma sice neoznámila vlastní cíl nulových čistých emisí, ale je důležitou součástí plánu Jižní Koreje, která chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální.

Konkurenčnímu Intelu se však v posledních letech podařilo snížit emise. Loni 82 procent spotřebované energie firmy pocházelo ze „zelených“ zdrojů, například ze slunečních a geotermálních elektráren.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám