Hlavní obsah

Češi se do obchodů s kryptoměnami nehrnou, letos nakoupili o 40 % méně než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi letos od začátku ledna do konce května nakoupili kryptoměny za 1,9 miliardy korun, tedy o 40 procent méně než ve stejném období loni. V květnu se objem obchodů pohyboval okolo 400 milionů Kč, což je meziročně zhruba stejně. Vyplývá to z údajů největšího obchodníka Bit.plus.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Většina obchodů stále připadá na bitcoin a ethereum. Bitcoin od začátku roku oslabil o třetinu na současných 30 360 amerických dolarů, tedy asi 703 000 korun. Je to zároveň o 8000 dolarů méně než na konci dubna.

„Bitcoin v květnu svým poklesem přilákal nové investory. Jeho cena se celý měsíc držela v celkem úzkém pásmu okolo 30 000 dolarů. Nepotvrdily se tak obavy z dalšího razantního propadu, nicméně v nejbližší době se neočekává ani dosažení žádných historických maxim,” uvedl ředitel a zakladatel Bit.plus Martin Stránský.

Tisíce kryptoměn čeká pád, předpovídají lidé z odvětví

Internet a PC

Budoucí vývoj bude podle expertů úzce spojený zejména s dalšími kroky americké centrální banky (Fed). Její zpřísňující se měnová politika je doprovázena výprodejem akcií a dalších rizikovějších aktiv, mezi které patří i kryptoměny, uvedli.

V květnu se bitcoin podle analytika investiční platformy Portu Jakuba Valníčka pohyboval v podobném cenovém pásmu jako před rokem, nálada na trhu je však diametrálně odlišná a převládá spíše negativní sentiment.

„Investoři jsou tak opatrnější a drží větší část svých prostředků v konzervativnějších aktivech, popřípadě v hotovosti. Trhu také chybí drobní investoři, kteří minulý rok do krypto světa vstupovali s vidinou vysokých výnosů, po propadu však vystřízlivěli a investují rozvážněji. V dlouhodobém měřítku se ale trh vyčistí od nekvalitních kryptoměn, které často vzniknou pouze jako vtip, a v dalším období růstu se do popředí dostanou projekty s opravdovou přidanou hodnotou,” řekl.

Bitcoin vládne

Podle průzkumu projektu Probinex čeští investoři v kryptoměnách reagují na propady kryptoměnových trhů s chladnou hlavou. Téměř 41 procent kryptoměny drží a vyčkává, dalších 40,5 procenta vidí v propadu kryptoměn příležitost a přikupují další.

Největší část kryptoměnového portfolia investorů tvoří bitcoin s podílem 58,1 procenta. Na druhém místě se pak s 12,5 procenta umístilo ethereum a následně s 2,8 procenta solana. Do šetření se zapojily téměř tři stovky investorů.

Kryptoaktiva vlastní každá desátá domácnost v eurozóně. Kupují je i chudí

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Svět kryptoměn se hroutí

Bitcoin, ethereum, tether, XRP a tisíce dalších. V současnosti prakticky neexistuje kryptoměna, která by v posledních dnech nezaznamenala výrazný propad kurzu....

Jak moc visí generace Z na kryptoměnách a NFT

Možnost rychlého zisku mladé lidi vždy lákala k investicím do rizikových aktiv. Pro generaci Z jsou to výrazné cenové výkyvy –⁠ a decentralizovaná povaha –⁠...

Výběr článků

Načítám