Hlavní obsah

Češi jsou na tom s rychlostí připojení bídně. Lépe si vede Slovensko

Novinky, mif

Rychlost připojení k internetu v České republice není kdovíjak vysoká. V žebříčku zemí s nejrychlejším připojením k celosvětové počítačové síti skončila naše domovina až na 43. místě. Lépe si například v porovnání vedlo i sousední Slovensko. Vyplývá to z měření společnosti Ookla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Země s nejvyšší rychlostí pevného internetového připojení

Článek

Ještě v roce 2014 se Češi mohli chlubit tím, že mají jednu z nejvyšších průměrných rychlostí internetového připojení napříč republikou. Tehdy jim v mezinárodním žebříčku od společnosti Akamai patřilo díky rychlosti 11,4 Mb/s šesté místo. [celá zpráva]

I když se rychlost připojení postupně zvyšuje, v zahraničí vylepšují konektivitu ještě více, a tak se Česko postupně propadá na horší a horší příčky.

Žebříčku kraluje Singapur

Mezinárodní měření společnosti Ookla sice přiřklo za uplynulý měsíc naší domovině průměrnou rychlost pevného připojení 33 Mb/s. Ani to však nestačilo k tomu, aby se Česko probojovalo do první třicítky.

Například v sousedním Slovensku je situace o něco lepší. Tamní uživatelé mají podle aktuálního měření rychlost 36 Mb/s, což stačilo na 34. místo v žebříčku. Statistikám rychlostí pevného připojení aktuálně kraluje Singapur, Jižní Korea a Hongkong.

Přehled deseti zemí s nejvyššími přenosovými rychlostmi internetu naleznete v tabulce níže:

Deset zemí s nejvyšší rychlostí pevného internetového připojení
1. Singapur154 Mb/s
2. Jižní Korea125 Mb/s
3. Hongkong (Čína)117 Mb/s
4. Island110 Mb/s
5. Rumunsko91 Mb/s
6. Macao (Čína)80 Mb/s
7. Švýcarsko74 Mb/s
8. Švédsko73 Mb/s
9. USA70 Mb/s
10. Litva67 Mb/s
Zdroj: Ookla

Jak jsou na tom s připojením Češi?

Vlastní měření průměrné internetové rychlosti uskutečnila v loňském roce také společnost Seznam.cz. Získaná data nicméně ukázala, že jsou na tom Češi ještě daleko bídněji, než ukazuje měření společnosti Ookla.

Drtivá většina Čechů (84 %) se totiž připojuje rychlostí nižší než 10 Mb/s. Vládní strategie Digitální Česko přitom pro rok 2013 počítala s tím, že už před třemi lety měli mít obyvatelé měst rychlost alespoň zmiňovaných 10 Mb/s.

Alarmující na tom je i to, že naměřené hodnoty představují dokonce horší výsledek než v předloňském březnu, kdy společnost Seznam.cz zveřejnila první výsledky svého měření. Tehdy totiž rychlost nižší než 10 Mb/s mělo 80 % lidí.

Loňské měření také ukázalo, že rychlejší připojení je výsadou jen hrstky lidí. Například linku o kapacitě 10 až 30 Mb/s využívá jen něco málo přes 14 % uživatelů. [celá zpráva]

Foto: Seznam.cz

Mapy rychlosti internetu v ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám