Hlavní obsah

Češi mají jedno z nejrychlejších internetových připojení na světě

Novinky, zgl

Češi si od loňského roku polepšili, alespoň co se týče průměrné rychlosti internetového připojení. V pravidelném světovém reportu State of the Internet od analytické společnosti Akamai skončila Česká republika s 11,4 Mbps připojením na šestém místě. Loni přitom průměrná rychlost činila 9,6 Mbps (sedmé místo).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná rychlost internetu v Mbps

Článek

Prvenství obhájila Jižní Korea, a to díky bezkonkurenční průměrné rychlosti 21,9 Mbps. Přes pomyslnou hranici 20 Mbps se totiž nepřehoupl žádný jiný stát na světě.

Druhá příčka patří Japonsku a třetí Nizozemsku. Tamní obyvatelé se mohli k celosvětové počítačové síti připojit v průměru rychlostí 12,8 Mbps, respektive 12,4 Mbps v zemi tulipánů a větrných mlýnů.

Rychlejší internet než v Česku (11,4 Mbps) je také v Hongkongu (12,2 Mbps) a Švýcarsku (12,0 Mbps). Naopak pomalejší je stejně jako loňský rok ve Švédsku (10,5 Mbps), Lotyšsku a Irsku (pro oba státy platí 10,4 Mbps).

Zpráva State of the Internet hodnotí dostupnost vysokorychlostního internetu pro širokou veřejnost. Z naměřených údajů o rychlosti připojení v každém státě vytvoří průměr, podle kterého pak zhodnocuje možnosti připojení v dané zemi. Ve statistikách však není započítáno mobilní připojení, které by mohlo pořadí jednotlivých států změnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám