Hlavní obsah

Blíží se konec nejoblíbenějšího MP3 přehrávače Winamp?

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední člen z původního týmu stojícího za snad nejpopulárnějším MP3 přehrávačem v historii odchází ze společnosti America OnLine a další osud přehrávače začíná být velmi nejistý.

Foto: Bobby Long

Bobby Long

Článek

Už skoro tři měsíce nevyšla nová verze Winampu a současná verze 5.05 je tak možná verzí úplně poslední. Už i její vývoj byl údajně problematický, a proto poslední verze nepřináší nic nového, ale jen opravu nejpodstatnějších chyb.

Problémy nastaly už v roce 1999, kdy malou firmu odkoupila významná americká firma America OnLine za přibližně 100 miliónů dolarů. Mladý tým programátorů ztratil při vývoji svoji volnost a musel se začlenit do striktní firemní kultury. Z tohoto důvodu v lednu 2003 z firmy odchází zakladatel Nullsoftu a otec Winampu Justin Frankel. Problémy se začínají stupňovat, vývoj Winampu však nadále pokračuje.

Nyní je osud Winampu v rukou AOL a záleží jen na ní, zda Winamp potopí či vytvoří nový schopný tým, který by tento multimediální přehrávač nadále vyvíjel. I pokud by AOL nedal nový tým dohromady, situace ještě není úplně ztracená, externím vývojářům nic nebrání v tom vylepšovat Winamp prostřednictvím pluginů tak, aby držel krok s dobou.

Anketa

Mrzel by vás konec Winampu?
Ano
77,3 %
Ne
10,2 %
Je mi to jedno
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1772 čtenářů.

Reklama

Související články

Winamp 5 přichází

Jen několik dní před Vánoci představila firma NullSoft finální verzi oblíbeného multimediálního přehrávače Winamp, který již dávno nepřehrává pouze empétrojky.

Winamp 5.03 oficiálně ke stažení

Společnost NullSoft oficiálně představila na svém webu novou verzi multimediálního přehrávače Winamp, který kromě přehrávání empétrojek nabízí řadu užitečných...

Výběr článků

Načítám