Hlavní obsah

BitTorrent se stává domovem pro spyware

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvůrci adware a spyware aplikací, které umí zaneřádit počítač reklamními odkazy, či mohou odesílat na síť soukromá data, využívají BitTorrent systému jako jejich nového distribučního kanálu. Podle pozorovatelů roste rychlým tempem počet videí či hudebních souborů nabízených přes BitTorrent, které v sobě ukrývají adware a spyware aplikace.

Článek

 BitTorrent je jedním z nejrozšířenějších systémů, který je užíván ke stahování nejrůznějších druhů souborů - hrami počínaje, hudebními alby konče.

Narozdíl od jiných peer-to-peer sítí jako jsou Kazaa, eDonkey nebo Napster však BitTorrent nepoužívá žádnou centrální vyhledávací technologii, i když i zde by se situace měla brzy změnit [celá zpráva].

Závadný software se zatím nejčastěji ukrývá za názvy erotických videí. Ovšem výjimkou také není stažení určité filmové epizody, která však namísto klasické *.avi koncovky vlastní příponu *.exe.

Po důvěřivém rozkliknutí daného souboru je i vcelku rychlý stroj s 2GHz procesorem a 1GB operační paměti nehezky zpomalen náhlým návalem adware a spyware aplikací přímo do jeho útrob.

Anketa
Stáhli jste již přes systém BitTorrent omylem spyware či adware aplikace, které se vydávaly za něco jiného? Hlasujte v anketě uvedené pod článkem.

O systémy založené na technologii BitTorrent se nedávno zvedla nová vlna zájmu, protože přes ně bylo možno získat kopii třetí epizody Hvězdných válek dříve, než byla uvedena v kinech [celá zpráva]. 

Anketa

Stáhli jste již přes systém BitTorrent omylem spyware či adware aplikace, které se vydávaly za něco jiného?
Ano
21,5 %
Ne
78,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 172 čtenářů.

Spyware

Utilita, která se dostala do počítače bez vědomí jeho majitele a dál o něm odesílá informace, které se mohou týkat používaných heslech, přístupů do bankovních účtů, apod. Spywarové aplikace často úzce spolupracují s takzvanými adware programy, které napadený počítač zásobují nevyžádanou reklamou.

Reklama

Výběr článků

Načítám