Hlavní obsah

Bitcoin spadl o desítky tisíc korun. Kurz pomalu roste

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další špatný týden má za sebou kybernetická měna bitcoin. Její hodnota totiž spadla za pouhých pár dní o desítky tisíc korun, v posledních dnech však kurz mírně roste. I tak je ale celková hodnota virtuálních mincí o polovinu nižší než na konci loňského roku.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Zkraje března se hodnota této kybernetické měny ustálila okolo hodnoty 11 400 dolarů (235 780 Kč), kolísala maximálně o několik desítek dolarů.

Zlom nastal až minulý týden v úterý, kdy kurz začal poměrně rychle ztrácet. Už ve čtvrtek se tak jedna mince obchodovala pouze za 8440 dolarů, tedy v přepočtu 174 560 Kč. Za pouhé dva dny si tak bitcoin odepsal více než 60 tisíc korun ze své hodnoty.

Už na přelomu minulého a tohoto týdne však kurz povyskočil mírně zase směrem vzhůru. V pondělí ráno byl kurz 9597 dolarů (198 490 Kč).

Sluší se také připomenout, že v prosinci se kurz bitcoinů pohyboval okolo 19 tisíc dolarů (asi 385 tisíc korun). Už v polovině posledního měsíce loňského roku však kurz oslabil o čtvrtinu. Kurz tolik ztrácí především kvůli obavám z regulace, kterou řada zemí v posledních týdnech zvažuje či zvažovala.

Výkyvy kurzu nejsou výjimečné

Velké výkyvy kurzu bohužel nejsou u bitcoinů nijak výjimečné. I proto před časem největší německá bankovní společnost Deutsche Bank varovala uživatele před investicemi do této virtuální měny. [celá zpráva]

„Běžným investorům bych to prostě nedoporučoval,“ uvedl stoicky hlavní investiční stratég Deutsche Bank Ulrich Stephan. Následně dodal, že hlavní problém vidí v tom, že tato měna není regulovaná a její kurz je velmi nestabilní.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Ještě dříve před investicemi do virtuálních měn varoval ze stejných důvodů Evropský bankovní úřad. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám