Hlavní obsah

Bitcoin se drží nad 700 000 Kč a dál roste

Růst, který nastartoval bitcoin zkraje tohoto týdne, se zatím nezastavil. Naopak nejznámější kryptoměna na světě dál pozvolna posiluje. Pozitivní vývoj kurzu kopírují i další kryptoměny, vyplývá to z údajů specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Zkraje května se propadl kurz bitcoinu z 915 200 Kč až na 646 750 Kč. A spíše nižší kurz si držely virtuální mince prakticky celý měsíc. Ještě minulý týden v úterý kurz činil pouze 652 800 Kč.

Na začátku tohoto týdne však začala hodnota opět citelně růst, když se z nedělních 666 620 Kč vyšvihla v pondělí ráno až na 705 730 Kč. A pozvolný růst pokračoval navzdory drobným výkyvům i v nadcházejících dvou dnech. Ve středu se tak bitcoin obchodoval za 736 170 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden.

Kryptoaktiva vlastní každá desátá domácnost v eurozóně. Kupují je i chudí

Internet a PC

Kurz se tak pomalu přibližuje hodnotám z loňského července, kdy se jedna virtuální mince nabízela za 783 430 Kč. Jedním dechem je ale nutné dodat, že v listopadu hodnota činila dokonce 1 473 090 Kč, což je zatím absolutní rekord.

Z květnového propadu se pomalu vzpamatovávají i další kryptoměny. Například ethereum se před měsícem obchodovalo za 66 250 Kč, v půlce května pak už jen za 44 030 Kč. Na konci minulého týdne činil kurz 40 940 Kč, ve středu to bylo už 44 690 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě (míry kolísání hodnoty v čase). Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Svět kryptoměn se hroutí

Bitcoin, ethereum, tether, XRP a tisíce dalších. V současnosti prakticky neexistuje kryptoměna, která by v posledních dnech nezaznamenala výrazný propad kurzu....

Jak moc visí generace Z na kryptoměnách a NFT

Možnost rychlého zisku mladé lidi vždy lákala k investicím do rizikových aktiv. Pro generaci Z jsou to výrazné cenové výkyvy –⁠ a decentralizovaná povaha –⁠...

Výběr článků

Načítám