Hlavní obsah

Bitcoin odstartoval nový týden nižším kurzem

Listopadový rekordní kurz je v nedohlednu, bitcoin odstartoval nový pracovní týden na hodnotě, která je o 20 000 dolarů (449 480 Kč) nižší. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Bitcoin se zatím nejdráž obchodoval zkraje listopadu, a to za 68 990 dolarů (1 550 410 Kč). Od té doby ale postupně ztrácel, v některých dnech i o 10 000 dolarů (224 760 Kč). Následné vzestupy ale tak výrazné již nebyly.

V pondělí ráno se tak nejznámější kryptoměna obchodovala za 48 878 dolarů (1 098 580 Kč), tedy zhruba o již zmiňovaných 20 000 dolarů (449 480 Kč) méně než v případě absolutního rekordu. Na druhou stranu přesně před rokem byl kurz pouze 19 192 dolarů (431 270 Kč).

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Vliv Číny a USA

Kurz začal po dosažení rekordu výrazně klesat kvůli několika negativním impulzům. V polovině listopadu například čínská Národní rozvojová a reformní komise (NDRC) oznámila, že bude „i nadále bojovat proti těžbě kryptoměn“. Komisi vadí především fakt, že těžba kryptoměn vede „k velké spotřebě elektřiny a emisím“.

Zástupci komise také zdůraznili, že těžba virtuálních mincí nemá „žádné klady pro rozvoj průmyslu ani pro vědecký pokrok“.

Kdo může za pád bitcoinu? USA a Čína

Internet a PC

Americký prezident Joe Biden zhruba ve stejnou dobu podepsal zákon o infrastruktuře. „A ten spustil výprodej ze strany obchodníků, kteří mají obavy ohledně regulace a zdanění,“ uvedl pro Bloomberg Hayden Hughes, šéf obchodní platformy Alpha Impact.

Podle některých analytiků za propad mohou také obavy z nové mutace koronaviru – varianty omikron.

Pro bitcoin je typická vysoká cenová kolísavost.
Mezinárodní měnový fond

Proti nejznámější kryptoměně na světě vystoupil také Mezinárodní měnový fond (MMF), kterému se nelíbí, že Salvador zavedl v září bitcoin jako další oficiální platidlo. „Pro bitcoin je typická vysoká cenová kolísavost. Jeho použití jako zákonného platidla tedy přináší značná rizika v oblasti ochrany spotřebitelů, finanční integrity a finanční stability,“ stojí v prohlášení MMF.

Doporučení fondu je tedy jasné. „Kvůli všem zmiňovaným rizikům by se bitcoin neměl používat jako zákonné platidlo,“ doporučil MMF. V opačném případě prý hrozí, že v této chudé latinskoamerické zemi bude vyvolána nestabilita a inflace.

Propad bitcoinu více či méně kopírovaly i další kryptoměny. Například ethereum si zapsalo zkraje listopadu rekord 4865 dolarů (109 360 Kč), tento týden však druhá nejznámější kryptoměna otevírala kurzem 3957 dolarů (88 950 Kč). Přesně před rokem byla nicméně hodnota pouze 590 dolarů (13 260 Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám