Hlavní obsah

Bitcoin dále klesá. A ethereum také

Ještě zkraje tohoto týdne atakoval bitcoin rekordní kurz, načež ale přišel výrazný propad. A ten pokračoval i v druhé polovině týdne. Ze své hodnoty si tak nejznámější kryptoměna na světě odepsala už 10 000 dolarů (224 820 Kč). Propad je patrný také u etherea, jak vyplývá z jednotlivých burz.

Článek

Při pondělní špičce se kurz bitcoinu vyšplhal až na 65 987 dolarů (1 483 390 Kč), což nebylo příliš daleko od absolutního rekordu, který se zapsal do historie teprve v minulém týdnu. Tehdy se jedna virtuální mince obchodovala za 68 990 dolarů (1 550 900 Kč).

Už během úterý však nastal výrazný propad, bitcoin navzdory drobným výkyvům klesal prakticky během celého týdne. V pátek se tak obchodoval v jeden moment dokonce za 55 666 dolarů (1 251 370 Kč).

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden.

I když je propad velmi výrazný, sluší se připomenout, že přesně před rokem byl kurz pouze 17 823 dolarů (400 700 Kč) a hranice 30 000 dolarů (674 470 Kč) byla poprvé překonána teprve na přelomu loňského a letošního roku.

Propad kurzu je v tomto týdnu patrný také u druhé nejznámější kryptoměny. Ethereum se v pondělí obchodovalo za 4743 dolarů (106 650 Kč), v pátek to bylo už jen za 3960 dolarů (89 050 Kč).

Rána od Číny i USA

Kryptoměny začaly zkraje týdne oslabovat poté, co čínská Národní rozvojová a reformní komise (NDRC) krátce před pádem bitcoinu oznámila, že bude „i nadále bojovat proti těžbě kryptoměn“. Komisi vadí především fakt, že těžba kryptoměn vede „k velké spotřebě elektřiny a emisím“.

Zástupci komise také zdůraznili, že těžba virtuálních mincí nemá „žádné klady pro rozvoj průmyslu ani pro vědecký pokrok“.

Kdo může za pád bitcoinu? USA a Čína

Internet a PC

Svůj podíl na poklesu mohly mít podle agentury Bloomberg také kroky Američanů. „Měli jsme tady podpis amerického zákona o infrastruktuře a ten spustil výprodej ze strany obchodníků, kteří mají obavy ohledně regulace a zdanění,“ uvedl pro Bloomberg Hayden Hughes, šéf obchodní platformy Alpha Impact.

Právě Spojené státy přitom katapultovaly ve druhé polovině října kurz kryptoměn k novým rekordům, když americká komise pro cenné papíry schválila vůbec první ETF bitcoinových futures v USA. První americký burzovně obchodovaný fond, který je navázaný na cenu nejznámější kryptoměny na světě, se jmenuje ProShares Bitcoin Strategy ETF.

Rekordy přepsaly bitcoin i ethereum. Následný pokles rychle překonaly

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám