Hlavní obsah

Bill Gates: Hardware bude za 10 let skoro zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN DIEGO

Cena hardwaru, tedy počítačových komponent a jejich doplňků, se bude v nejbližších letech na rozdíl od softwaru výrazně snižovat. Do desíti let už nebude cena hlavním problémem, který by lidem bránil pořídit si byť i nejnovější technologické vybavení. Tvrdí to zakladatel Microsoftu, Bill Gates.

Foto: archiv Supraphon

Stále populární ostravská zpěvačka Věra Špinarová.

Článek

"Až budete za deset let přemýšlet o ceně hardwaru, budete moci říct, že je skoro zadarmo," řekl Gates. "Netvrdím, že bude zcela zdarma, ale vzhledem k síle serverů nebude výkonnost sítě limitujícím faktorem," uvedl Gates. Dotknul se tak problematiky počítačů zapojených v síti a pokroku, kterého bylo dosaženo při přenosu informací přes internet.

Ovládání hlasem skutečností

Za deset let bude podle Gatese běžné, že budou v domácnosti i v kancelářích počítače, které umožní uživateli inteligentně komunikovat s počítačem a zaznamenávat jeho hlasové pokyny. Díky pokroku ve výrobě hardwaru již nebude v blízké budoucnosti problémem, aby počítače komunikovaly se svými uživateli pomocí řeči. Zcela běžné budou také počítače, které rozpoznají váš rukopis a budou s ním umět pracovat, říká Gates.

Toto desetiletí bude pro IT klíčové

Řada věcí, na kterých počítačový průmysl pracoval posledních 30 let a které jsou zatím záhadou, se podle Gatese podaří vyřešit právě v tomto desetiletí. Gates na konferenci Gartner Symposium ITxpo řekl, že prakticky každé počítačové zařízení, které se bude používat ke komunikaci, již bude pracovat s lidských hlasem.

Nicméně sám Microsoft je často spojován s nevhodným chováním ve vztahu k výrobcům počítačového hardwaru, a to už prakticky 20 let. Microsoft má dominantní postavení na trhu operačních systémů a kvůli jeho zneužívání se dostal do sporu s úřady v Evropě i v USA. Evropská unie mu před týdnem udělila pokutu přibližně půl miliardy eur (téměř 17 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám