Hlavní obsah

Bič na internetové giganty? Evropský parlament dal zelenou aktu o digitálních trzích

Štrasburk

Evropský parlament (EP) dal zelenou aktu o digitálních trzích, jehož cílem je vrátit na digitální trh konkurenci a zamezit nekalým obchodním praktikám velkých internetových platforem. O finální podobě ve středu odsouhlaseného textu nyní mohou začít vyjednávání s členskými státy sedmadvacítky.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pro ve středu hlasovalo 642 europoslanců, osm bylo proti a 46 se hlasování zdrželo. Novinka má unijním státům pomoci vyrovnat se s dominantním vlivem velkých firem, jako jsou Meta (Facebook), Google, Amazon či Apple, označovaných jako "gatekeepers", tedy společností významně ovlivňujících provoz a podobu dění na internetu. Europarlament se ve své definici přiklonil k tomu, že společnosti musí podnikat nejméně ve třech státech Unie a mít tržní kapitalizaci přes 80 miliard eur (přes dva biliony Kč).

Podle Evropské komise (EK) takové firmy mnohdy záměrně ztěžují konkurenci menším firmám. Návrh proto zakazuje některé postupy, které platformy využívají. Umožňuje Komisi prověřovat a pokutovat on-line giganty za chování, které bude v rozporu s těmito pravidly.

Evropští poslanci dohodli pravidla pro velké technologické společnosti

Internet a PC

"Digitální obři prokazatelně porušují pravidla hospodářské soutěže. Často proto vídáme v titulcích zmínky o miliardových pokutách pro technologické giganty. Řešit tato porušení pravidel případ od případu je ale neefektivní a pro podpoření konkurenčního prostředí na trhu neúčinné. Akt o digitálních trzích proto nastavuje pravidla, která tento problém řeší komplexně, " uvedl český pirátský místopředseda EP Marcel Kolaja, který je stínovým zpravodajem návrhu.

Podle něj budou mít uživatelé nově možnost například komunikovat napříč sociálními sítěmi. Další pravidla mají podpořit inovace a lépe chránit spotřebitele. "Pro Evropu je to skutečně významný krok. Můžeme očekávat, že pravidla pro evropský trh budou ovlivňovat digitální trhy i celosvětově, podobně jako se tomu stalo například u pravidel pro ochranu osobních údajů, " dodal Kolaja.

Místopředsedkyně EP Dita Charanzová (ANO), která se na vyjednávání digitální agendy podílí, uvedla, že Akt o digitálních trzích přinese větší svobodu uživatelům a podpoří malé a střední firmy. "Když otevřeme trh více společnostem, těžit z toho budou hlavně spotřebitelé, kteří najednou dostanou větší nabídku. V současné době nemá uživatel například iPhonu možnost vybrat si aplikaci, o kterou stojí. Výběr má omezen nabídkou, kterou mu ´nadiktoval´ Apple. A to se Aktem o digitálních trzích změní," vysvětlila.

Jednání s členskými zeměmi mohou začít

Schválený text se týká například poskytovatelů on-line zprostředkovatelských služeb, sociálních sítí, vyhledávačů operačních systémů, internetových reklamních služeb či cloud computingu, kteří naplňují definici "strážců". Pokuty za porušování pravidel se budou pohybovat mezi čtyřmi a 20 procenty celkového obratu.

Na základě nově přijaté podoby textu mohou o jeho konečné formě nyní začít jednání s členskými zeměmi bloku, které svou pozici odsouhlasily už v listopadu. Jednání tak začnou za francouzského předsednictví v první polovině příštího roku. O druhé části "digitálního balíku", která se týká digitálních služeb, má plénum EP hlasovat v lednu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám