Hlavní obsah

Apple se připravuje na krizi, propustil stovku smluvních náborářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Americká společnost Apple minulý týden propustila zhruba stovku smluvních náborářů. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg, která tento krok dává do souvislosti se snahou firmy omezit výdaje i nabírání zaměstnanců. Škrty podle ní ilustrují, že ve společnosti dochází k útlumu.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Propuštěným náborářům společnost sdělila, že k úsporám vedly změny v aktuálních obchodních potřebách Applu. Bloomberg už minulý měsíc napsal, že Apple coby nejhodnotnější firma světa zpomaluje nábor. Šéf podniku Tim Cook při konferenčního hovoru k výsledkům hospodaření za uplynulé čtvrtletí mimo jiné uvedl, že společnost bude ve svých výdajích uvážlivější.

„Věříme, že budeme investovat i v době poklesu,“ řekl Cook analytikům. „A tak budeme i nadále najímat lidi a investovat do různých oblastí, ale nyní to děláme uvážlivěji, protože si uvědomujeme realitu prostředí,“ dodal.

MacBook i chytré hodinky. Apple se chystá vyrábět ve Vietnamu

Internet a PC

Apple si stále ponechává náboráře, které zaměstnává na plný úvazek. Zároveň nepropustil všechny ty smluvní. Mluvčí společnosti odmítl rozhodnutí komentovat.

Propouštění v této technologické společnosti, která zaměstnává více než 150 000 lidí, považuje Bloomberg za neobvyklé. Agentura ale zároveň připomíná, že v posledních měsících se k rušení pracovních míst uchýlily i další firmy z odvětví, například Meta Platforms, Tesla, Microsoft, Amazon či Oracle.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Propuštění smluvní náboráři Applu se dozvěděli, že budou po dobu dvou týdnů dostávat mzdu a využívat zdravotnických benefitů. Při propouštění jim firma zablokovala zaměstnanecké průkazy a uvědomila je, že pokud chtějí zpět své věci, musejí poslat e-mailem jejich seznam. Náboráře Apple propustil v mnoha regionech, včetně kanceláří společnosti Apple v americkém státě Texas či v Singapuru.

Stejně jako mnoho dalších firem i společnost Apple zaměstnává smluvní pracovníky pro úkoly, jako je technická podpora a zákaznický servis. Smluvní partnery využívá také pro lokalizaci produktů a zlepšování služeb aplikace Mapy. Smluvní pracovníci obvykle dostávají méně výhod než zaměstnanci na plný úvazek a jsou vůči zaměstnavateli méně chráněni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám