Hlavní obsah

Válka vypukla i v kyberprostoru. Destruktivní virus napadl stovky zařízení na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Stovky zařízení na Ukrajině byly ve středu napadeny destruktivním virem nazývaným HermeticWiper, odhalili bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset. Virus se začal šířit jen pár hodin předtím, než ruský prezident Vladimir Putin ohlásil útok na území Ukrajiny. Zda byl virus šířen z Ruska, však bezpečnostní experti zatím nezjistili.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„První vzorky jsme zachytili ve středu 23. února v 16:52 místního času. Z analýzy malwaru vyplynulo, že vznikl již 28. prosince 2021, z čehož lze vyvodit, že útok byl připravován poslední dva měsíce,“ prohlásil Michal Cebák, bezpečnostní analytik Esetu.

Jedná se o nezvaného návštěvníka typu data wiper, který maže uživatelská data. Poprvé ho bezpečnostní experti zachytili na Ukrajině ve středu. Podle prvních dat Esetu byl tento malware nainstalován na stovkách zařízení v zemi.

Ukrajina čelí rozsáhlému kybernetickému útoku. Opět

Bezpečnost

„Škodlivý kód zneužívá legitimní ovladače softwaru EaseUS Partition Master, který slouží ke správě pevných disků, a jeho záměrem je poškodit data uživatele či organizace. Jako poslední krok malware restartuje počítač, avšak operační systém posléze již nelze spustit,“ přiblížil technickou stránku věci bezpečnostní expert.

„V jedné z organizací, které byly cílem útoku, byl wiper nasazen prostřednictvím výchozího GPO, Group Policy Management, což znamená, že útočníci převzali kontrolu nad serverem Active Directory, který zajišťuje v počítačové síti autentizaci a autorizaci uživatelů, počítačů i další služby,“ doplnil Cebák.

Bližší informace o samotném malwaru i o tom, odkud byl útok cílen, budou bezpečnostní experti schopni sdělit až po podrobnější analýze.

Ukrajina v minulých dnech čelila také rozsáhlým kybernetickým útokům typu DDoS (Distributed Denial of Service), který se snažil zahltit webové stránky a služby v zemi, aby byly nefunkční. Podle agentury Reuters nefungovaly weby vlády, parlamentu, ministerstva zahraničí ani některých bank. Původ útoku zatím není zřejmý, ale Kyjev i západní činitelé opakovaně uvedli, že za těmito útoky stojí Moskva. A to ještě předtím, než Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Ukrajinská města napříč zemí jsou pod palbou

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám