Hlavní obsah

V KLDR se podařilo částečně obnovit připojení k internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Internetové připojení v Severní Koreji bylo v úterý po pondělním totálním výpadku částečně obnoveno. Podle agentury Reuters to oznámila výzkumná společnost se sídlem v USA. Dále se spekuluje, kdo mohl stát za útokem vedeným ve jménu Anonymous krátce poté, co byla stažena komedie o atentátu na Kim čong-una, když se hackeři zmocnili dat Sony Pictures.

Článek

Podle agentury AP jsou v provozu klíčové internetové stránky severokorejských médií včetně státní tiskové agentury KCNA a hlavního stranického deníku Rodong Sinmun. Na některé další weby se však stále nejde dostat.

„Otázkou pro několik příštích hodin je, zda se (internet) vrátí k nestabilním výkyvům, jichž jsme byli svědky před výpadkem,“ řekl Reuters Jim Cowie ze zmíněného výzkumného ústavu Dyn Research. Ten uvedl, že KLDR byla off-line devět a půl hodiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Doug Madory z Dyn Research pochybuje, že by Pchjongjang sám vypnul síť, protože to by bylo jednoduché ji znovu nahodit. Severní Korea čelila útokům DDoS, kdy se přetíží servery množstvím požadavků, až se zablokují.

Již ve čtvrtek se projevily první výpadky serverů kvůli DDoS. V pátek se na twitterovém účtu spojeném s Anonymous objevilo oznámení o útoku hackerů na severokorejskou síť. V pondělí se k útoku přihlásila jiná skupina navázaná na Anonymous. Bezpečnostní společnost Arbor Networks uvedla, že ve čtvrtek zaznamenala dva DDoS útoky, v pátek už byly čtyři. „Vlna vrcholila v sobotu a v neděli, kdy každou sekundu teklo do severokorejské sítě 5,97 gigabitu dat,“ uvedl The Washington Post. Arbor uvádí, že šest útoků mířilo z USA, není ale jasné, zda to nebylo způsobeno jen tím, že byly k útoku použity ovládnuté počítače.

Podle některých expertů ale mohla útočit Čína, která se cítila ohrožena útokem na Sony Pictures. KLDR používá výhradně připojení přes páteřní síť firmy China Unicorn.

Kdo útočil?

Není jasné, zda za výpadkem stály Spojené státy. Bílý dům odmítl po výpadku komentovat Obamovy hrozby, že za hackerský útok na Sony Pictures přijde odveta. Americké ministerstvo zahraničí k nespecifikovaným způsobům odvety pouze uvedlo: „Když budeme uplatňovat naše odpovědi, některé budou vidět, některé ne.“

List The Washington Post ale kromě USA zmiňuje i možnost akce Pekingu, protože Severní Korea je připojena k internetu přes Čínu a v posledních letech jsou jasně vidět rozpory mezi Pchjongjangem a Pekingem. Zmiňuje ale i možnost, že šlo o pouhou vnitroseverokorejskou poruchu.

KLDR útok na Sony popírá a varovala, že na Obamovy hrozby odpoví, přičemž použila obvyklou rétoriku o „tvrdém soustředění“ a vyhrožovala Bílému domu, Pentagonu a celým Spojeným státům.

Pro běžné obyvatele KLDR výpadek nic neznamená, neboť připojení má jen privilegovaná vrstva. Země má oficiálně pouze 1024 IP adres, zatímco USA jich mají miliardy. Hackeři z Lizard Squad, kteří shodili síť Sony PlayStationu a dalších herních webů, upozornili, že položit severokorejskou síť s pomocí DDoS je hračka. Tweetovali: „Xbox Life a další cíle mají mnohem větší kapacitu.“

Strach v Soulu

Jihokorejské úřady nevylučují, že nedávný kybernetický útok na provozovatele tamních jaderných elektráren má na svědomí KLDR. Soul proto požádal o pomoc při vyšetřování Spojené státy, informovala v úterý agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného jihokorejského představitele. Na USA se země obrátila proto, že na jejich území má sídlo společnost Twitter, přes jejíž sociální síť se přihlásila k autorství útoku havajská skupina odpůrců jaderné energie.

Související téma

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Terčem útoku se před několika desítkami hodin stala společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), která provozuje jihokorejské jaderné elektrárny. Vedení společnosti spolu s vládou však ujistilo, že se neztratily žádné údaje zásadního významu a že jaderným zařízením včetně 23 reaktorů v zemi nic nehrozí.

Terčem útoku se před několika desítkami hodin stala společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), která provozuje jihokorejské jaderné elektrárny. Vedení společnosti spolu s vládou však ujistilo, že se neztratily žádné údaje zásadního významu a že jaderným zařízením včetně 23 reaktorů v zemi nic nehrozí.

Jižní Korea se nicméně obává, že by útok mohl mít na svědomí její severní soused, s nímž je stále ve válečném stavu. Podle zmíněného představitele však tuto domněnku dosavadní šetření nepotvrdilo ani nevyvrátilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám