Hlavní obsah

Těžařské viry jsou na vzestupu. Kvůli popularitě kryptoměn

V minulém roce byly těžařské viry spíše na ústupu, s letošním růstem kurzů kyberměn však tyto nezvané návštěvníky nasazují počítačoví piráti stále častěji. Před prudkým nárůstem těžařských virů varovali bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Těžařské viry útočí prakticky vždy podle stejného scénáře. Snaží se na napadeném stroji zůstat co nejdéle v anonymitě a využívat jeho výkon k těžení kybernetických měn. Malware těžící kryptoměny umožňuje kyberzločincům zneužít CPU nebo GPU výkon zařízení oběti, a to až do 65 procent výkonu procesoru.

Kromě zpomalení celého systému ale uživatelé nemají jinak moc šancí si všimnout, že je jejich stroj zavirován. Odhalení škodlivého kódu je tedy o poznání obtížnější než v případě vyděračských virů.

Češi letos nakoupili kryptoměny za 2,3 miliardy korun

Internet a PC

I když byly v loňském roce těžařské viry spíše na ústupu, letos jsou podobné nájezdy kyberzločinců daleko častější. „Od února do března letošního roku narostl počet unikátních modifikací minerů více než na čtyřnásobek, tedy z 3 815 na 16 934. Celkem za první čtvrtletí objevili analytici společnosti Kaspersky 23 894 modifikovaných minérů,“ podotkl Jevgenij Lopatin, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

„Zároveň rostl počet zákazníků společnosti Kaspersky, kteří se na svých zařízeních setkali s minery. Letos v lednu činil 187 746, v březnu dosáhl 200 045. Celkem se za první čtvrtletí 2021 s minery setkalo 432 171 unikátních uživatelů,“ doplnil Lopatin.

Podle něj se dá jen těžko odhadovat, zda se trend z prvního čtvrtletí letošního roku stane něčím trvalým. „Na druhou stranu se zdá, že se stoupající hodnotou bitcoinu a dalších kryptoměn zájem o minery skutečně narostl. Pokud si kryptoměny během roku svou hodnotu udrží, lze očekávat, že se s minery budeme setkávat stále častěji,“ upozornil bezpečnostní expert.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám