Hlavní obsah

První odhady byly příliš střízlivé. Obávaný virus napadl 300 000 strojů

Novinky, chm
Aktualizováno

WannaCry je mezi bezpečnostními experty aktuálně pravděpodobně nejobávanější škodlivý kód. Tento vyděračský virus totiž v rekordně krátkém čase napadl neskutečně velké množství počítačových systémů. Nyní se navíc ukázalo, že první odhady byly příliš střízlivé a postižených uživatelů je daleko více. Informoval o tom v pondělí britský deník The Daily Mail.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Původní odhady bezpečnostních expertů z konce minulého týdne hovořily o tom, že WannaCry infikoval na 200 000 počítačů ve více než 150 zemích světa. [celá zpráva]

Tom Bossert, bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa, však podle Daily Mailu na pravidelném brífinku v Bílém domě informoval média o tom, že počet postižených je citelně vyšší. Podle amerických bezpečnostních expertů vyděračský virus infikoval přinejmenším 300 000 počítačových systémů. To je o třetinu více, než se předpokládalo.

Foto: repro malwaretech.com

Mapa zemí, kde WannaCry během pátku útočil.

Zmiňovaná cifra navíc neustále roste. Bezpečnostní experti totiž zaznamenali i v pondělí růst úspěšných infiltrací škodlivého kódu WannaCry. Ten se totiž na internetu objevil ve vylepšené verzi, kterou není možné tak snadno vypnout, jako tomu bylo u té první.

Naštěstí vylepšená druhá generace tohoto nezvaného návštěvníka se internetem nešíří tak rychle, jako tomu bylo ještě na konci minulého týdne. Nic tedy zatím nenasvědčuje tomu, že by počítačoví piráti spustili tak masivní útok jako v pátek.

Vydělali méně než 1,7 miliónu 

Bossert dále dodal, že WannaCry podle amerických bezpečnostních expertů vydělal doposud kyberzločincům méně než 70 000 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 1,7 miliónu korun.

I když se tato částka může zdát příliš vysoká, s ohledem na množství nakažených počítačů je naopak spíše nízká. Vzhledem k tomu, že kyberzločinci požadovali výkupné zhruba 7300 Kč, je velmi pravděpodobné, že drtivá většina postižených uživatelů se rozhodla nedat počítačovým pirátům ani pětník.

Foto: repro thehackernews.com

Takto vypadala obrazovka uzamčená vyděračským virem.

WannaCry – první i vylepšená druhá generace – útočí úplně stejně jako ostatní vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve tedy škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují výkupné.

Antivirová společnost Avast uvedla, že škodlivý kód WannaCry útočil také v Česku. Napadl zde podle prvních odhadů na 400 počítačů.

Tak velkou silou, a navíc v tak velkém měřítku zatím žádný ransowmare neútočil. A to přitom různých variant vyděračských virů existují bez nadsázky tisíce.

Co je ransomware? Každý třetí člověk to neví

Vyděračské viry, které jsou často označovány souhrnným názvem ransomware, patří několik posledních měsíců k těm nejzávažnějším hrozbám. Přesto každý třetí člověk neví, co slovo ransomware vlastně znamená. Tedy ani to, že jde o počítačového záškodníka. Vyplývá to z průzkumu antivirové společnosti Eset.

Průzkum se uskutečnil v USA a Kanadě, přičemž se ho dohromady účastnilo více než tři tisíce lidí. Třetina z nich odpověděla, že vůbec neví, co slovo ransomware znamená.

Bezpečnostní experti jim vysvětlili, že jde o škodlivé kódy, které uzamknou počítač, zašifrují data a za jejich zpřístupnění požadují výkupné. To by však 85 % lidí nebylo ochotných zaplatit. Raději by o takto uloupená data přišli.

Zajímavá je také informace o tom, jak si lidé svoje data chrání. Rovných 31 % dotázaných totiž uvedlo, že soubory uložené v počítači vůbec žádným způsobem nezálohují. A to ani fotografie či videa. V případě útoku vyděračského viru by tak o svá data nenávratně přišli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám