Hlavní obsah

Zkolabovaly dráhy, benzínky i nemocnice. Kvůli jedinému viru

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediný škodlivý kód ukázal, jak zranitelný je moderní svět, který je závislý na počítačích a internetu. Kvůli vyděračskému viru WannaCry totiž zkolabovaly systémy drah, benzínek i nemocnic. Počty postižených již překonaly dvousettisícovou hranici, uvedla agentura Reuters.

Foto: Novinky

Kolaps řešily i benzínky. (Ilustrační foto)

Článek

Vyděračský virus WannaCry se začal internetem šířit už během pátečního dne. Jako jedni z prvních na něho zareagovali bezpečnostní experti National Health Service (NHS). Pracovníci této zdravotnické organizace, která v Anglii zajišťuje zdravotní péči, bleskurychle odřízli počítače v nemocnicích od jejich sítě.

A dobře věděli, co dělají, neboť právě prostřednictvím jejich systémů se nezvaný návštěvník šířil. Nemocnice v Anglii se tak rázem ocitly bez počítačů a byly nuceny vyhlásit výjimečný stav – vyzvali obyvatele dotčených lokalit, aby se k lékaři vydali jen v nejnutnějších případech.

Virus útočil ve více než 150 státech

Kvůli ochromeným informačním systémům totiž byly počítače v nemocnicích prakticky nepoužitelné. Personál se tak musel vrátit zpátky k papírům a tužkám, poznamenal server BBC. Pacienti kvůli tomu čekali daleko delší fronty, než bývá obvyklé.

Foto: repro malwaretech.com

Mapa zemí, kde WannaCry během pátku útočil.

A stejný kolaps postihl na 200 tisíc jednotlivců organizací ve více než 150 státech světa. Podle listu The Wall Street Journal se s útokem potýkaly například německé dráhy Deutsche Bahn. Vyděračský virus se totiž uhnízdil v jejich systému, který monitoruje příjezdy a odjezdy vlaků.

V Číně se zase výpadky dotkly čerpacích stanic National Petroleum Corp, ale například i tamějších škol a univerzit. Stejně tak zasažení vládních institucí potvrdilo například Japonsko.

Antivirová společnost Avast již dříve uvedla, že škodlivý kód WannaCry útočil také v Česku. Napadl zde podle prvních odhadů na 400 počítačů.

Chystá se druhý útok?

Aktuálně však WannaCry velké riziko již nepředstavuje. Tedy alespoň prozatím. Jeho šíření se totiž podařilo zastavit anglickému bezpečnostnímu expertovi ze serveru MalwareTech.com. Ten však zároveň upozornil, že kyberzločinci nasadí druhou verzi viru, kterou tak snadno zastavit nepůjde. [celá zpráva]

Stát by se tak mělo v nejbližší době, podle odhadů bezpečnostního experta ze serveru MalwareTech pravděpodobně již v pondělí. [celá zpráva]

WannaCry útočí úplně stejně jako drtivá většina ostatních vyděračských virů, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve tedy škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují již zmiňované výkupné. [celá zpráva]

Foto: repro thehackernews.com

Takto vypadala obrazovka uzamčená vyděračským virem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám