Hlavní obsah

Podvodných volání z ciziny přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na česká telefonní čísla v posledních dnech volají a esemeskují ve velké intenzitě čísla z ciziny. Předstírají, že jsou pracovníci známých firem, ve skutečnosti se však chtějí nabourat do počítačů a ukrást data včetně těch bankovních. Před podvodným jednáním varuje policie i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Volali mi z ‚podpory Microsoftu‘ a chtěli, abych stáhl soubor z http://support.me a spustil ho. Docela propracovaný scam (podvod – pozn. red.). Volali z čísla +44 1020 566 789,“ napsal na sociální síti Twitter uživatel Jakub V. a upozornil na jev, který je nyní v Česku častý.

Podstata podvodu je jednoduchá. Na tuzemské telefony volají podivná čísla se zahraniční předvolbou – obvykle z Velké Británie, Německa či Belgie. Představí se jako počítačoví odborníci z centrály společnosti Microsoft a uživatele varují před virem v jeho počítači.

Lidské hyeny na Plzeňsku se neštítí obírat ani matky s dětmi z Ukrajiny

Krimi

„Je to jeden z možných způsobů, o kterých víme. Přesný počet těchto podvodů neznáme, jejich sofistikovanost je ale samozřejmě velká,“ sdělil Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Podvod může vyústit v krádež

Před falešnými IT techniky varoval také NÚKIB. Podle něj útoky míří zejména na firmy, jejichž počítače obsahují citlivé dokumenty nebo přístupové údaje k internetovému bankovnictví.

„Podvodníci lámanou angličtinou požadují instalaci programů pro získání vzdáleného přístupu k počítači, zadávání příkazů nebo informací o počítači a dalších zaměstnancích. Splnění pokynů podvodníků vede ke kompromitaci zařízení a může také vyústit v krádež citlivých údajů a dat v zašifrování zařízení ransomwarem,“ varoval na svých stránkách úřad.

Ransomware pak může některé citlivé dokumenty v počítači zašifrovat a požadovat po uživateli desítky tisíc za odblokování. Jindy se podvodníci dožadují přímo platebních údajů, které mohou na dálku zne­užít.

Pošta varuje před podvodnými SMS, odkazují na ruskou doménu

Bezpečnost

„Ráno mi volala z německého čísla Lisa z Microsoftu s indickým přízvukem. Říká mi, že volá z oddělení péče o zákazníky Microsoftu. Můj počítač byl napaden virem a oni mi to opraví. Ale služba je placená, tak by potřebovala nadiktovat údaje z platební karty,“ uvedla uživatelka Karin, která s podvodníky také přišla do kontaktu.

Podle odborníků takto oficiální technická podpora nikdy nevystupuje, nikdy totiž nevolá nevyžádaně a bez předchozího oznámení. „Podezřelé telefonáty doporučujeme ohlásit Policii ČR a v případě orgánů a osob spadajících pod regulaci zákona o kybernetické bezpečnosti také NÚKIB,“ uvedl úřad.

„Způsobů, jak vylákat z lidí peníze přes telefon, je několik, všechny spadají do kategorie sociálního inženýrství,“ doplnil Moravčík. Ukradené peníze je velmi těžké získat zpátky, a tak je podle policie nejlepší možnou obranou prevence a obezřetnost.

Chci se dostat z armády, prosil falešný voják ženu z Náchodska. Poslala milion

Krimi

Falešná pošta

Další z triků spočívá v podvodném prozvánění. Uživatel zachytí na svém telefonu nepřijatý hovor ze zahraničí, když pak zavolá zpátky, bude nucen zaplatit při vyúčtování astronomickou částku. Nejlepším receptem je na tyto hovory vůbec nereagovat.

„V opačném případě hrozí, že budou nuceni zvýšenou cenu tohoto volání uhradit, přičemž s ohledem na skutečnost, že hovor uskuteční ze své vůle, nelze příliš spoléhat na úspěch v případném reklamačním řízení,“ upozornil Český telekomunikační úřad.

Zahraniční podvodníci na čísla posílají také například SMS zprávy vydávající se za Českou poštu. Obsahují falešné číslo balíčku, který je potřeba „doplatit“, s odkazem na stránky připomínající oficiální web pošty.

Pošli číslo, přepošli kódy. Vyhověli „přátelům“ na Messengeru, přišli o peníze

Krimi

Opět však sídlí na podivné zahraniční doméně. „Cílem je vylákat z lidí peníze na základě manipulace. Podvodníci zavolají nebo pošlou program, který vizuálně vypadá jako oficiální, a požadují vyplnění platebních údajů,“ sdělil.

Podobný trik se týká i stránek s internetovým bankovnictvím. Policie je pachatelům na stopě, dostat se k nim je ale velmi komplikované. Může jít o cizince, kryjí svoji počítačovou adresu… „Vyšetřování probíhá, věnujeme se tomu, už máme nějaké indicie, ale je to nikdy nekončící příběh,“ uzavřel policejní mluvčí Moravčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám