Hlavní obsah

Lidské hyeny na Plzeňsku se neštítí obírat ani matky s dětmi z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Slíbili jí práci a bydlení. Místo toho ale Maria z Ukrajiny skončila s ročním synem a matkou v otřesných podmínkách ubytovny na Tachovsku. Bez zaměstnání i peněz. Podobných případů, kdy podvodníci vydělávají na uprchlících, už se v Plzeňském kraji staly desítky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Veškerá oficiální pomoc pro uprchlíky je zdarma, varují před podvodníky úřady. Ilustrační foto z Kongresového centra.

Článek

Scénář je většinou velmi jednoduchý. „Lidé z nelegálních agentur říkají uprchlíkům, že jim okamžitě zajistí dobré místo a k tomu nocleh. Působí důvěryhodně, protože na ně mluví ukrajinsky, eventuálně rusky. Realita ale bývá o dost horší,“ řekl sociální pracovník Vladyslav Skyban z plzeňské pobočky Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU).

Na něj se už obrátily desítky běženců. V posledním týdnu například právě Maria. „Na ubytovně nebyla ani voda, hrozné. Samozřejmě musela klientka zaplatit nemalé peníze. Zoufale nám volala, co má dělat. Naštěstí se nám ji i její blízké podařilo dostat rychle pryč a najít lepší zázemí,“ pokračoval Skyban.

Ukrajina identifikuje zabité Rusy programem na rozpoznávání obličejů. Pak informuje rodiny

Software

Podle něj se nekalé praktiky objevovaly už v minulosti, s uprchlickou vlnou ale dramaticky zesílily. „Teď do Česka přicházejí hlavně ženy s dětmi,“ řekl Skyban. „Agentury je sice naberou, pak ale zjistí, že matky nemají pro děti hlídání, a tak je nechají napospas a obvykle bez finančních prostředků,“ popsal s tím, že kvůli náporu docházejí v OPU kapacity pro pomoc všem běžencům.

Hyenismus nejhrubšího zrna

Podle prezidenta Asociace pracovních agentur Radovana Burkoviče je právě Plzeňský kraj na prvním místě v republice, pokud jde o problémy s podvodníky parazitujícími na ukrajinských uprchlících.

Fungování Asistenčního centra pro UkrajinceVideo: Praha.eu

„Je to dané především koncentrací průmyslových zón. Mafiáni a obchodníci s lidmi se skoro ničeho neštítí. Když cílí na matky s dětmi, je to hyenismus nejhrubšího zrna,“ zdůraznil Burkovič.

Prvním kontaktním místem bývá často prostor kolem krajského centra pomoci, jež vzniklo v bývalém obchodním domě Prior. „Když si tady vyřídí doklady a další dokumenty, odvážejí je podvodníci hned na ubytovnu. Mnozí z běženců nemají moc peněz, a tak velmi záhy spadnou do dluhové pasti,“ dodal pro Právo Burkovič.

Ukrajinští uprchlíci nebudou od pondělí potřebovat pracovní povolení

Domácí

Lokalitu proto začali intenzivněji hlídat policisté, kteří mimo jiné kontrolují podezřelé osoby. „Zároveň ve stanu pouštíme preventivní video v ukrajinštině a rozdáváme letáky, kde před nekalými praktikami varujeme,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) však upozornil, že podvodníci na opatření rychle reagují: „Máme informace, že uprchlíky odchytávají už ve vlacích nebo dál od krajského centra, aby nebyli tolik nápadní. S tím bohužel jen těžko něco uděláme.“

Státní úřad inspekce práce (SÚIP), který má kontroly pracovních agentur na starosti, zatím podobnou činnost vůči nově příchozím uprchlíkům neeviduje. „Je tomu tak nepochybně i proto, že jejich zapojení na českém trhu práce je v počáteční fázi. Že obdobné případy mohou nastat či nastanou, však připouštíme a na danou situaci už reagujeme,“ konstatoval mluvčí Richard Kolibač.

Za nelegální zaměstnávání Ukrajinců budou tvrdé sankce, varoval Jurečka

Domácí

SÚIP podle něj ve spolupráci s ministerstvem práce vytvořil materiály v ukrajinštině, které mají uprchlíky informovat o pracovních podmínkách v Česku. „Na Krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině se pohybují inspektoři v označených vestách, kteří přímo na místě poskytují občanům Ukrajiny poradenství a rozdávají letáky,“ uzavřel. Státní úřad inspekce práce zintenzivní kontroly zvláště u problémových agentur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám