Hlavní obsah

Po České republice čelí kybernetickým útokům jihokorejská média a banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačové sítě velkých jihokorejských sdělovacích prostředků a bank se ve středu podle jihokorejské policie staly terčem hackerského útoku typu DDoS, který způsobil jejich výpadek. Policie případ vyšetřuje, napsaly tiskové agentury.

Foto: Novinky

Server

Článek

Podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap se jednalo o útok proti třem televizním stanicím - YTN, MBC a KBS - a dvěma bankám - Shinhan Bank a Nonghyup.

Útok se odehrál v době, kdy na Korejském poloostrově panuje značné napětí mezi Jižní a Severní Koreou, která opakovaně hrozí válkou. Jihokorejská agentura pro bezpečnost internetu nicméně zatím nezjistila žádné důkazy, že hackerské útoky přišly ze zahraničí.

DDoS útoky na tuzemské servery

Kybernetickým útokům typu DDoS čelily také některé tuzemské servery téměř celý předminulý týden. Směřovány byly nejprve na zpravodajské weby, potom na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů. Bezpečnostní experti o minulém týdnu hovoří jako o největším útoku v historii českého internetu.

Zasedla kvůli nim minulý týden i Rada pro kybernetickou bezpečnost. Ta se na půdě Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) shodla, že kvůli nim bude zapotřebí upravit i chystaný zákon o kybernetické bezpečnosti, ve hře je případně i novelizace zákona o elektronických komunikacích.

„Díky proběhlým útokům byly zjištěny nové poznatky, které se ještě před mezirezortním připomínkováním promítnou do připravovaného zákona o kybernetické bezpečnosti,“ informoval v tiskovém prohlášení NBÚ. Konkrétní úpravy však neprozradil. [celá zpráva]

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám