Hlavní obsah

Útoky na český internet se promítnou do zákona o kybernetické bezpečnosti

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý se v Praze na půdě Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) konalo neveřejné jednání Rady pro kybernetickou bezpečnost. To bylo svoláno kvůli internetovým útokům typu DDoS, které minulý týden cílily na několik tuzemských společností. Kvůli nim se bude upravovat i chystaný zákon o kybernetické bezpečnosti, ve hře je případně i novelizace zákona o elektronických komunikacích.

Foto: nbu.cz

Ředitel NBÚ Dušan Navrátil

Článek

„Díky proběhlým útokům byly zjištěny nové poznatky, které se ještě před mezirezortním připomínkováním promítnou do připravovaného zákona o kybernetické bezpečnosti,“ informoval v tiskovém prohlášení NBÚ. Konkrétní úpravy však neprozradil.

Zástupci úřadu také konstatovali, že útočník je dosud neznámý. Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, které provozuje Národní bezpečnostní tým CSIRT, v pondělí v rozhovoru pro Novinky uvedl, že pravděpodobnost dopadení útočníka je „poměrně malá“. [celá zpráva]

„Pokud se někde nepochlubí nebo nepodřekne, tak bude velice obtížné ho vystopovat. Zkušenosti s dohledáváním podobných případů v Rusku jsou, že se většinou nic nedozvíme. Třeba i zjistíme, odkud útok šel, ale to nám stejně ještě neřekne, kdo byl zadavatelem útoku,“ řekl Novinkám Filip.

Podle NBÚ je celková úroveň zabezpečení Česka na dobré úrovni, přesto uskutečněné DDoS útoky odhalily „některé nedokonalosti a slabiny“.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Výběr článků

Načítám