Hlavní obsah

Kvůli internetovým útokům zasedne Rada pro kybernetickou bezpečnost

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli internetovým útokům, které v tomto týdnu směřovaly napřed na některé zpravodajské servery, potom na servery bank a telefonních operátorů, byla svolána Rada pro kybernetickou bezpečnost. Radu svolává Národní bezpečnostní úřad (NBÚ).

Foto: Archiv, Právo

Článek

Rada se sejde příští úterý. „Budou na ni přizváni i spolupracující partneři z komerční a akademické sféry. Jedná se o koordinační a poradní orgán předsedy vlády pro oblast kybernetické bezpečnosti, ve kterém jsou zástupci orgánů veřejné moci,“ řekl Právu mluvčí Národního centra kybernetické bezpečnosti Radek Holý.

Podle informací Práva se jednání zúčastní mimo jiné zástupci ministerstev zahraničí, vnitra, dopravy, obrany, financí, průmyslu a obchodu, policie, České národní banky, Úřadu pro ochranu osobních údajů, Bezpečnostní informační služby, vojenského zpravodajství, Úřadu pro zahraniční styky a informace a Českého telekomunikačního úřadu.

Jednání Rady pro kybernetickou bezpečnost je vždy neveřejné.

NBÚ varuje státní úřady před útoky

Holý rovněž uvedl, že NBÚ, pod který Národní centrum pro kybernetickou bezpečnost spadá, už varoval české státní úřady před možným útokem na jejich servery.

„Oslovovali jsme všechny subjekty státní správy, které jsou s námi ve styku, především jejich IT specialisty, kteří ale současné dění stejně sami sledují. Upozornili jsme je, že nelze vyloučit útok i na ně,“ řekl Holý s tím, že ale nikdo neví, kdy další napadení hackery nastane a kam může směřovat.

Doplnil, že státní úřady by ale měly být ve střehu pořád, nicméně teď je podle něj všechno „trochu aktivnější“ a hrozba reálnější.

Například ministerstvo vnitra už se skutečně podle jeho mluvčího Vladimíra Řepky preventivně na atak chystá. „Nějakým způsobem se na to připravujeme, naši lidé na tom začali pracovat hned od pondělí,“ upřesnil Řepka.

Národní bezpečnostní úřad už prý také oslovil i zahraniční partnery, aby sledovali, zda právě z jejich serverů útoky do ČR nemíří, a případně jim zamezili. Zatím už má odezvu z Polska a Rakouska, doplnil Holý. Právě společná mezinárodní spolupráce podle něj může výrazně ztížit hackerům jejich další plány.

Útoky trvají od pondělí

Útoky, při kterých jsou významné české servery přetěžovány enormním množstvím požadavků na spojení, trvají od pondělí. Útočníci používají takzvané DDoS útoky, což je relativně snadný záškodnický manévr, proti kterému se však lze velmi obtížně bránit.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Zatímco v pondělí a v úterý čelily přetížení zpravodajské servery, resp. vyhledávač Seznam.cz, ve středu už se obětí staly bankovní a finanční instituce. Ve čtvrtek se pak na mušku útočníkům dostali mobilní operátoři.

Reklama

Související témata:

Související články

Seznam si poradil s masivním DDoS útokem

Společnost Seznam.cz čelila v úterý dopoledne kybernetickému útoku typu DDoS. Potvrdila to mluvčí portálu Irena Zatloukalová s tím, že se snahou počítačových...

Výběr článků

Načítám