Hlavní obsah

Útok na internetové stránky si může objednat kdokoliv za pár tisíc

Novinky, mif

Česko zažilo ve čtvrtek už čtvrtý den masivních kybernetických útoků. Po několika zpravodajských serverech, portálu Seznam.cz a velkých bankách čelily ve čtvrtek počítačovým nájezdníkům také weby tuzemských mobilních operátorů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Původní spekulace, že současné nájezdy pocházejí z Ruska, se zatím nepotvrdily. Ukázalo se, že ruské internetové adresy figurující v kybernetických útocích byly podvržené. Kdo za útoky stojí, se tedy stále neví. Také proto, že objednat si takový nájezd může prakticky kdokoliv. A nestojí to mnoho.

Ceny se liší v závislosti na tom, jak velký systém chce objednatel vyřadit z provozu. Za malé servery si hackeři podle analýzy antivirové společnosti Trend Micro účtují něco málo přes tisíc korun. Pád webů větších institucí a společností pak vyjde na desetitisíce korun.

Hackeři se nechávají najímat i pro vytvoření virů „na míru“, které na rozdíl od útoků z tohoto týdne již mají za cíl získat z napadeného počítače citlivé informace. I proto je jejich cena výrazně vyšší. Například pokud je útok prováděn prostřednictvím programu Adobe Reader, zaplatí zájemce za vytvoření speciálního programu sloužícího k průniku až půl miliónu korun.

Prolomení zabezpečení operačního systému vyjde u Mac OS X na milión a u Windows na dva. Nejvíce si hackeři cení průnik do mobilního systému iOS, který využívá společnost Apple u iPadu i iPhonu. Honoráře se pohybují mezi 1,8 a 4,6 miliónu korun.

Hackeři mají vlastní měnu

Hackeři nabízející své služby na webu jsou samozřejmě velice opatrní. Pro minimalizaci rizika odhalení a možných oplétaček se zákonem dokonce internetové podsvětí vytvořilo virtuální peníze, za které je mimo jiné možné pořídit i kybernetický útok.

„Bitcoin je digitální měna, která funguje od roku 2009. Měna je stejně jako běžná hotovost při dodržení určitých pravidel těžko vystopovatelná, tedy se hodí právě k nakupování na černém trhu,“ uvedl Pavel Bašta, expert z týmu CSIRT, který řeší bezpečnostní incidenty v počítačových sítích provozovaných v České republice.

„Bitcoin lze bez problémů směnit v příslušné směnárně například za eura. Jakmile máme bitcoiny, můžeme se vydat nakupovat,“ přiblížil Bašta s tím, že k samotnému zprostředkování obchodu je pak zapotřebí speciální internetový prohlížeč Tor Browser.

„Jeho použitím zajistíte svou anonymitu a zároveň získáte přístup ke skrytým serverům v doméně onion, ke kterým se z ‚běžného‘ internetu nedostanete,“ konstatoval expert z týmu CSIRT.

„Skryté servery jsou často používány k provozování široké plejády nelegálních aktivit, od šíření návodů na výrobu různých nelegálních chemických látek až po šíření dětské pornografie. Vzhledem k povaze této sítě je totiž velmi obtížné někoho chytit a obvinit,“ dodal expert CSIRT.

Nabízí se otázka, proč nejsou skryté servery na internetu blokovány. Podle Bašty jsou důležité a užitečné například pro občany v nedemokratických režimech, kterým umožňují anonymně komunikovat a vyjadřovat na internetu své názory bez obav z postihu.

Na vrcholu Rusové

Podle poslední zveřejněné analýzy ruské bezpečnostní společnosti Group-IB si hackeři v roce 2011 vydělali na celém světě více než 250 miliard korun.

Především díky finančním podvodům, hackerským útokům na objednávku a vytváření sítí zotročených počítačů (tzv. botnetů) patří na samý vrchol žebříčku Rusové, kteří si předloni na své účty připsali přes 85 ­mi­liard korun.

V meziročním srovnání je to téměř dvojnásobný růst, což je podle bezpečnostních expertů alarmující číslo.

„Kybernetický zločin pocházející z Ruska stojí globální ekonomiky miliardy každý rok. V následujících letech se navíc budou zločinecké aktivity na síti ještě stupňovat,“ varoval ředitel Group-IB Ilja Sachkov.

Podle něj se hackerům v Rusku daří více než v Americe nebo Evropě především díky zastaralým zákonům, které počítačové piráty absolutně neodradí od páchání trestné činnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Seznam si poradil s masivním DDoS útokem

Společnost Seznam.cz čelila v úterý dopoledne kybernetickému útoku typu DDoS. Potvrdila to mluvčí portálu Irena Zatloukalová s tím, že se snahou počítačových...

Výběr článků

Načítám