Hlavní obsah

Největší úlovek od začátku války. Hackeři ukradli data ruské finanční společnosti

– Moskva

Hackerská skupina NB65, která se hlásí k hnutí Anonymous, se s příchodem nového měsíce pochlubila dalším úlovkem v zuřící kybernetické válce. Co do objemu získaných informací jde přitom o největší krádež firemních dat. Obětí hackerského řádění se staly počítačové systémy ruské finanční skupiny Qiwi.

Foto: Yves Herman, Reuters

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

Hackeři se na Twitteru pochlubili, že při jediném kybernetickém nájezdu ukradli 10,5 TB dat. Při útocích na jiné společnosti zpravidla získali jen desítky či stovky GB dat.

Ukradený balík obsahuje podle vyjádření hnutí Anonymous také 12,5 milionu informací o platebních kartách klientů společnosti Qiwi. Ta poskytuje v Rusku platební a finanční služby.

Pro společnost Qiwi to představuje daleko větší problém, než by se mohlo na první pohled zdát. Administrátoři serverů se totiž již k odcizeným datům nedostanou, hackeři totiž smazali všechny zálohy.

Foto: repro qiwi.com

Webové stránky společnosti Qiwi

Použili ruský útočný software

Stejně jako v minulém týdnu, kdy napadli ruskou státní platformu CorpMSP, přitom použili ransmware Conti. Ten původně vytvořila stejnojmenná ruská hackerská skupina a útočila s ním na nejrůznější cíle v různých koutech světa, skupina NB65 ale zdrojové kódy tohoto nezvaného návštěvníka upravila tak, aby škodil právě v Rusku.

„Vše jsme upravili tak, aby dešifrovací klíče od skupiny Conti nefungovaly. Navíc při každém útoku generujeme unikátní náhodný klíč. Oběti nemají žádnou jinou možnost, jak data dešifrovat, než se obrátit na nás,“ prohlásili již dříve hackeři pro server BleepingComputer.

Data ukradli, zálohy smazali. Hackeři napadli platformu zastřešující ruské špióny

Bezpečnost

Jediným řešením, jak se mohou k datům dostat, je zaplatit skupině NB65 výkupné. Všechny peníze, které se jim od ruských cílů prostřednictvím ransomwaru Conti podaří vybrat, půjdou na podporu Ukrajiny.

Právě skupina NB65 se již po začátku války na Ukrajině nabourala například do počítačových systémů ruské vesmírné agentury Roskosmos. Tehdy hackeři Moskvu oslepili, když jí vyřadili z provozu špionážní satelity. Stejně tak byly kompromitovány systémy rozhlasové a televizní společnosti VGTRK, během útoku bylo odcizeno 870 GB dat.

Nebyly to plané výhružky. Hackeři zveřejnili data z banky ruských oligarchů

Bezpečnost

Hnutí Anonymous

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám