Hlavní obsah

Nebezpečné chyby mají Windows, Edge i Office

Novinky, ort

Téměř stovku zranitelností opravila společnost Microsoft. Trhliny jsou obsaženy jak v samotném operačním systému Windows, tak v dalších aplikacích, které tento americký softwarový gigant nabízí – například kancelářském balíku Office.

Foto: Novinky

Webový prohlížeč Edge

Článek

Dohromady pracovníci Microsoftu opravili v rámci pravidelných aktualizací, které vychází vždy na druhý týden v měsíci, 93 chyb. Některé z nich jsou přitom kritické.

Teoreticky by tak do napadeného stroje mohli kyberzločinci prostřednictvím těchto zranitelností propašovat další škodlivé kódy, případně přistupovat k uloženým datům uživatele. Právě proto by s instalací aktualizací neměli uživatelé v žádném případě otálet. V opačném případě nechávají pro počítačové piráty otevřená zadní vrátka do svých počítačů.

Opravy zabrání šíření červů

Speciálně se to týká trhlin s označením CVE-2019-1181 a CVE-2019-1182. Prostřednictvím nich totiž mohou počítačoví piráti šířit počítačové červy – a tedy nabourat se do počítače – aniž by k tomu potřebovali součinnost uživatele.

Do PC se tedy nezvaný návštěvník dostane i v případě, že člověk bude dodržovat základní pravidla bezpečného chování, tedy že nebude klikat na žádné odkazy a ani nebude stahovat do počítače přílohy z nevyžádaných e-mailů.

Kromě operačního systému Windows se objevené trhliny týkají například také kancelářského balíku Office či webových prohlížečů Internet Explorer a Microsoft Edge.

Lepší fungování systému

Vedle oprav kritických chyb uvolnil americký počítačový gigant také několik důležitých aktualizací, které slouží především ke zlepšení funkčnosti samotného systému, ale například také kancelářského balíku Office. Ty ale nepředstavují pro uživatele žádné velké bezpečnostní riziko.

Stahovat všechny záplaty pro kritické i důležité trhliny, které vyšly společně s balíkem pravidelných běžných aktualizací, je možné prostřednictvím služby Windows Update.

Reklama

Výběr článků

Načítám