Hlavní obsah

Na zajištění kybernetické bezpečnosti veřejné správy půjdou miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na zabezpečení kybernetické bezpečnosti nemocnic a systémů veřejné správy půjde v programovém období 2021 až 2027 z evropských dotací 7,5 miliardy korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Proti předchozímu období je to téměř šestkrát více. Informovalo o tom ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které je za IROP zodpovědné.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Uvědomujeme si vážnost situace, a proto je jednou z priorit IROP i kybernetická bezpečnost. Na projekty zabezpečení informačních systémů veřejné správy a nemocnic máme připraveno 4,5 miliardy korun. Další tři miliardy korun mohou jít na pořízení informačních systémů e-Governmentu nebo vnitřní sítě škol, včetně jejich zabezpečení a připojení k internetu,” uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). První výzvy by podle ní měly být vyhlášeny do konce letošního roku.

Jak ministerstvo dále uvedlo, v případě nemocnic lze na příkladu kybernetického útoku v Benešově v roce 2019 ukázat, že tyto útoky ohrožují nejen chod nemocnic a způsobují finanční škody, ale mohou ohrozit i zdraví pacientů.

Vrchol teprve přijde, obávají se hackerských útoků na nemocnice experti

Bezpečnost

„Při napadení benešovské nemocnice, která je spádovým zařízením pro 120 tisíc lidí, vyřadili hackeři na jedenáct dní IT systémy nemocnice. Kvůli nedostupným složkám pacientů se musely zrušit plánované zákroky, akutní případy se převážely do jiných zařízení. Vedení nemocnice odhadlo škodu přes 59 milionů korun,” uvedlo MMR.

V programovém období 2014 až 2020 šlo na podporu kybernetické bezpečnosti veřejné správy a nemocnic 1,3 miliardy korun v 54 projektech.

Vláda schválila rozdělení evropských dotací pro ČR v programovém období 2021 až 2027 mezi operační programy začátkem března, přes odpor koaliční ČSSD. Celkově by v letech 2021 až 2027 mělo být rozděleno mezi většinu operačních programů 18,8 miliardy eur (zhruba 488,5 miliardy korun). Nejvíce dotací má dostat program Doprava, 4,8 miliardy eur (asi 125 miliard korun). Následuje právě IROP s částkou 4,7 miliardy eur (122,7 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám