Hlavní obsah

Mají data prezidenta i premiéra. Albánská prokuratura vyšetřuje únik údajů 700 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

Albánská prokuratura vyšetřuje masivní únik osobních údajů téměř 700 000 lidí, včetně prezidenta a premiéra země. Na sociálních sítích se objevily osobní údaje, informace o zaměstnavateli, výši platu nebo telefonní čísla. O případu informovala agentura AFP s odvoláním na albánský tisk.

Foto: Florion Goga, Reuters

Albánský prezident Ilir Meta

Článek

Podle tisku unikla data zaměstnanců bank, šéfů firem, státních úředníků, členů rozvědky a armády i novinářů. Podle médií vyšetřovatelé zabavili servery několika institucí, včetně správy daní a sociálního zabezpečení.

Premiér Edi Rama na tiskové konferenci ujistil veřejnost, že se nejednalo o „kybernetický útok“. Útok byl podle něj „organizován zevnitř lidmi s přístupem do databází“. Slíbil důsledné prošetření případu. „Cílem bylo vyvolat zmatek a poškodit stabilitu země,“ řekl premiér.

V Albánii se jedná letos již o druhý masivní únik osobních dat. V dubnu, krátce před parlamentními volbami, unikly do médií údaje téměř milionu Albánců, což znamená prakticky třetiny obyvatel země. V dubnové kauze dosud nebyl nikdo obviněn.

Získali i data ministrů. Policie šetří únik osobních dat 110 000 Litevců

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám