Hlavní obsah

Kybernetičtí šmejdi zneužívají válku na Ukrajině. Lákají z lidí peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodníci na internetu neustále hledají cesty, jak vylákat z lidí peníze. A ani válečná vřava na Ukrajině bohužel není výjimkou, jak upozornila antivirová společnost Avast. Varovala před kybernetickými šmejdy, kteří se vydávají za Ukrajince ve finanční tísni. Jejich cílem je vylákat z důvěřivců peníze.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Podvodníkům, kteří se vydávají za Ukrajince, jde čistě o peníze.

Článek

„Podobné pokusy známe už z minulosti, kdy se podvodníci zaměřovali na cestovatele v nesnázích nebo romanticky motivované podvody. Útočníci nemají žádné morální zábrany a využijí každé příležitosti získat peníze od lidí ochotných pomáhat,“ varovali bezpečnostní experti Avastu.

Lidé se mohou se smyšlenou žádostí o pomoc setkat v nevyžádaných e-mailech, na různých diskuzních fórech, ale především na sociálních sítích. Podvodníci se přitom snaží důvěřivce přesvědčit, aby jim poslali peníze prostřednictvím kryptoměn.

Za lásku zaplatila dva miliony korun „americkému vojákovi“

Krimi

Zdůvodňují to přitom právě zuřící válkou, která údajně nedovoluje manipulovat s prostředky ve finančních institucích. Pravdou nicméně je, že transakce prostřednictvím kryptoměn se dají vystopovat jen velmi složitě, a tak je dopadení podvodníků následně prakticky nemožné.

„Důrazně doporučujeme neposílat nikomu peníze, obzvlášť ve formě kryptoměn. Pokud chcete pomoci lidem na Ukrajině, učiňte tak prostřednictvím důvěryhodných organizací, které v zemi operují,“ zdůraznili bezpečnostní experti.

Podvodů bude přibývat

Očekávají přitom, že podobné podvody jsou jen první vlaštovkou a že v dohledné době jich bude daleko více. V současné chvíli již antivirová společnost Eset detekuje podvodné sbírky, které jsou v anglickém jazyce a tudíž riziko, že lidé v Česku aktivitám podvodníků podlehnou, je nižší. To se ale může změnit.

„Předpokládáme absolutně amorální chování jednotlivců či malých skupin, nikoliv větších skupin nebo jiných subjektů, které těží ze současné situace a vlny solidarity, kterou krize na Ukrajině přirozeně vyvolává,“ podotkl Michal Cebák, bezpečnostní analytik společnosti Eset.

Uživatelé by tedy na doporučení bezpečnostních expertů měli mít plně aktualizovaný počítač – jak systém, tak aplikace, měli by používat kvalitní bezpečnostní software a věnovat zvýšenou pozornost nečekaným e-mailům nebo odkazům v chatu.

„Je důležité mít na paměti, že ohledně krize se bude šířit velké množství informací, čehož kyberútočníci – politicky motivovaní či nikoli – bezpochyby využijí,“ uzavřeli bezpečnostní experti Avastu.

Muž přišel o 300 tisíc, ale zkusil štěstí v kryptoměnách znovu. Opět ho podvedli

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám