Hlavní obsah

Vydávají se za celníky. Důvěřivce chtějí připravit o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celní správa ČR varuje před podvodnými phishingovými e-maily, které požadují doplatek na dani z přidané hodnoty. Jsou rozesílány jejím jménem z adresy service@cs.mfcr.cz. Dostávají je lidé, kteří si objednali zboží ze zemí mimo EU. Informovala o tom mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lidé, kteří si koupili zboží za více než 22 eur, by si podle e-mailu měli dokoupit takzvaný PIN kód, bez kterého údajně není možné zásilku doručit. Adresát poté obdrží nový kód zásilky a odkaz pro správné potvrzení poštovní adresy. Celý e-mail je psán v angličtině.

„Celní správa ČR varuje, že se jedná o podvodný e-mail, jehož cílem je obohatit se a oklamat příjemce,” uvedla Prudičová.

Aktuální informace o probíhajícím celním řízení poštovních zásilek do hodnoty 150 eur jsou k dispozici na webu celnicka.cz. Mluvčí upozornila, že celní orgány při celním řízení komunikují s příjemcem či deklarantem o případné výši DPH přímo přes aplikaci eCeP, nebo prostřednictvím jeho zástupce.

Číhají v e-mailu i SMS zprávách. Phishingových útoků v Česku přibylo

Bezpečnost

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám