Hlavní obsah

Muž přišel o 300 tisíc, ale zkusil štěstí v kryptoměnách znovu. Opět ho podvedli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Neblahou zkušenost s investováním do kryptoměny má za sebou osmačtyřicetiletý muž z okolí Litovle na Olomoucku. Hned dvakrát se nechal napálit, než se obrátil na policii. Přišel celkem o více než 470 tisíc korun. Právo o případu informoval policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Muže podle něj zaujal loni začátkem března na Facebooku reklamní banner investiční společnosti nabízející obchodování s kybernetickou měnou. „Vyplnil registrační formulář a následně jej telefonicky kontaktoval finanční poradce. Ten zájemce zasvětil do investování a předával mu pokyny, jak má postupovat,“ uvedl mluvčí.

Údajný důstojník z Jemenu připravil ženu ze Svitavska o půl milionu

Krimi

Muž se řídil radami a do počítače si nainstaloval program pro vzdálený přístup. Tím umožnil falešnému rádci ovládat jeho počítač, včetně přístupu do internetového bankovnictví. „Podvodník z účtu střadatele odčerpal částku přes 300 000 korun. Následně s ním přestal jakkoliv komunikovat,“ konstatoval Hejtman.

Podvedený se z případu nijak nepoučil. Když na počátku ledna opět na Facebooku narazil na nabídku jiné společnosti, týkající se výhodného investování do kybernetické měny, postupoval jako předtím.

Žena ležící v nemocnici poslala manželovi údaje do bankovnictví. Přišli o 800 tisíc

Bezpečnost

„Vyplnil registrační formulář a vzápětí byl telefonicky kontaktován. Opět si stáhl program pro vzdálený přístup a umožnil smyšlenému poradci přístup do počítače. Ten nelelkoval a ihned přes internetové bankovnictví provedl z účtu majitele několik plateb v souhrnu za 170 000 korun. Poté se investorovi už neozval,“ podotkl mluvčí.

Až po tomto druhém nezdařeném pokusu o investování do kybernetické měny se oklamaný muž obrátil na policisty. „Ti ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací,“ dodal Hejtman.

Pachateli, pokud bude dopaden, hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám