Hlavní obsah

Kam proudí peníze ruských oligarchů? Hackeři pronikli do privátní banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Ruské banky mají v posledních týdnech plné ruce práce s odvracením kybernetických útoků na své počítačové systémy. Hackeři se na ně zaměřují v souvislosti se zuřící válkou na Ukrajině. Neúspěšní při obraně byli administrátoři Petersburg Social Commercial Bank JSC, kterou hojně využívají ruští oligarchové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

K průniku do počítačových systémů se přihlásil hackerský tým NB65, který se hlásí k hnutí Anonymous. „Právě jsme hacknuli další ruskou banku. Plánujeme uvolnit 800 GB citlivých dat,“ prohlásili hackeři na Twitteru.

Zástupci banky průnik do svých systémů zatím oficiálně nepotvrdili, ani jej nijak nekomentovali. Hackeři nicméně na Twitteru zveřejnili mimo jiné i snímek z administračního rozhraní banky, který dokazuje, že se do systémů skutečně nabourali.

Petersburg Social Commercial Bank JSC má pobočky v Moskvě i Petrohradě. Účet si v ní může založit teoreticky kdokoliv, banka se nicméně přímo na svých webových stránkách chlubí tím, že se zaměřuje na bonitnější zákazníky, respektive „firemní a privátní klientelu“.

Toho si byli evidentně hackeři vědomi ještě před útokem. Podle vlastních slov se totiž na tuto finanční instituci zaměřili především kvůli tomu, že ji hojně „využívají ruští oligarchové“. Uniklá data by tedy mohla prozradit více o finančních tocích lidí, na které jsou uvaleny sankce kvůli vpádu ruských ozbrojených sil na Ukrajinu.

Kdy přesně hackeři balík dat z banky zveřejní, zatím neupřesnili. Při dřívějších útocích to však bylo v horizontu nižších jednotek dnů.

Tajné dohody i převody peněz. Hackeři zveřejnili ukradená data z ruské centrální banky

Bezpečnost

Vykradli systémy ruské centrální banky

Již na konci minulého měsíce se podařilo hackerům nabourat do počítačových systémů Centrální banky Ruské federace. „Lidé by se neměli bát své vlády, vlády by se měly bát svého lidu,“ uvedli tehdy při zveřejňování utajovaných dokumentů hackeři ze skupiny Black Rabbit.

Odcizená databáze z počítačových systémů ruské centrální banky má velikost 28 GB a obsahuje více než 35 000 dokumentů. Všechny jsou pochopitelně v ruštině. Databáze obsahuje tajné dohody, interní komunikaci, korespondenci s externími spolupracovníky, ale například také informace o převodech peněz, uvedli hackeři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám