Hlavní obsah

Hackeři si došlápli na policii ostrova Nauru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Yaren

V posledních měsících se nejčastěji píše o hackerských útocích v zuřící kybernetické válce mezi Ruskem a Ukrajinou. Hackeři jsou nicméně stále aktivní i v dalších konfliktech napříč celou planetou. V tomto týdnu se zaměřili na počítačové systémy policie na ostrově Nauru v Mikronésii, odkud odcizili e-mailovou komunikaci.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Zveřejněno bylo 285 635 e-mailů od policejních sil Nauru, které dokumentují podmínky na ostrově a zneužívání ze strany žadatelů o azyl a uprchlíků, z nichž většina pochází z Íránu, zatímco mnoho dalších pochází z Afghánistánu, Iráku, Myanmaru, Pákistánu a Srí Lanky nebo jsou bez státní příslušnosti,“ stojí na webu DDoSecrets, který nabízí odcizené e-maily komukoliv ke stažení.

Na webovém projektu Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets) jsou uniklé soubory publikovány pravidelně. Tyto internetové stránky jsou často označovány za nástupce WikiLeaks, tedy platformy pro zveřejňování utajovaných dokumentů.

Anonymous ukradli Rusům už 10 milionů souborů a e-mailů

Bezpečnost

Přestože je Nauru suverénním státem, odsouvá sem několik posledních let do detenčních zařízení Austrálie migranty z Afriky i Blízkého východu. Zahraniční média v minulosti opakovaně upozorňovala, že podmínky, ve kterých jsou žadatelé o azyl na ostrově drženi, jsou tristní.

Už v roce 2016 se kvůli tomu jeden Íránec v detenčním táboře na protest upálil. Agentura AP připomíná, že někteří žadatelé o azyl se v minulosti na protest pořezali, spolykali chemikálie nebo si sešili ústa.

Za nedůstojné podmínky, v nichž byli migranti drženi v jiném táboře na ostrově Manus v Papui-Nové Guineji, Austrálie vyplatila na odškodném přibližně 3,5 milionu korun. Každý migrant si přišel na 200 tisíc australských dolarů, tedy na více než tři miliony korun.

Na Nauru se upálil Íránec na protest proti podmínkám v australské detenci

Svět

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám