Hlavní obsah

Na Nauru se upálil Íránec na protest proti podmínkám v australské detenci

Brisbane

Na tichomořském ostrově Nauru se ve středu zapálil íránský žadatel o azyl v Austrálii. Třiadvacetiletý běženec se k zoufalému činu odhodlal na protest proti tomu, jak s ním zacházeli v australském detenčním zařízení na Nauru. Ve vážném stavu byl transportován do nemocnice v australském Brisbane, tam ale nakonec svým zraněním podlehl.

Na Nauru se upálil íránský žadatel o azyl. Záběr z videa.

Článek

Mladý muž jménem Omid se zapálil ve chvíli, kdy uprchlickým táborem procházela delegace Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Po internetu následně začalo kolovat video, na němž je celý incident zachycen. Mladý muž na něm vzrušeně křičí a následně se zapálí.

Šokovaní přihlížející nejprve vyděšeně křičí, po chvíli se ale několik z nich odhodlá Iránci pomoci. Ukázalo se však, že už bylo pozdě.

Mužovi příbuzní řekli listu Sydney Morning Herald, že upálení bezmocně přihlížela Omidova manželka. „Celé to viděla. Křičela, aby mu někdo pomohl,“ líčil australskému deníku muž, který se představil jako Arman.

Omidův čin Arman vysvětlil tím, že už nemohl unést podmínky, v nichž jsou žadatelé o azyl na Nauru drženi. 

Foto: Novinky.cz, Mapy.cz

Australské ministerstvo pro imigraci podle BBC k případu vydalo lakonické vyjádření, že se Íránci v táboře na ostrově Nauru dostávalo „odpovídající podpory“.

Vláda ostrovní republiky Nauru v Mikronésii podle BBC uvedla, že Íránec jednal „z politických pohnutek”.

Austrálie má problém

Případy sebepoškozování migrantů v australských detenčních táborech nejsou ničím výjimečným. Agentura AP připomíná, že někteří žadatelé o azyl se v minulosti na protest pořezali, spolykali chemikálie nebo si sešili ústa.

Australané sice dlouhodobě posílají všechny žadatele o azyl do detenčních zařízení mimo Austrálii, teď ale musí řešit problém. Papua-Nová Guinea totiž ve středu oznámila, že detenční tábor na svém území uzavře. [celá zpráva]

Reagovala tak na verdikt nejvyššího soudu, který rozhodl, že je toto zařízení v rozporu s ústavou země. Osud 900 migrantů je nejasný, Austrálie nicméně vyloučila, že by běžence vpustila na své území.

Foto: Profimedia.cz

Únorový protest v Sydney proti australské přísné imigrační politice

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám