Hlavní obsah

Hackeři se na konci roku činili, DDoS útokům se nevyhnulo ani Česko

Novinky, ort

Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku útočili hackeři prostřednictvím útoků typu DDoS (Distributed Denial of Service) v několika desítkách zemí. Kybernetickým nájezdníkům se přitom před Vánocemi nevyhnula ani Česká republika. Vyplývá to z bezpečnostního reportu antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

S útoky typu DDoS se v posledním kvartále loňského roku potýkalo 82 zemí. To je mírný pokles, neboť o čtvrtletí dříve to bylo 98. Přesto se ukazuje, že kybernetičtí nájezdníci mají tuto techniku stále v oblibě.

„Mezi nejpostiženější země se dostal Vietnam, který nahradil Hong Kong. Mezi 10 zemí, ve kterých je umístěno nejvíce tzv. C serverů ovládajících DDoS botnety, se nově dostaly Kanada, Turecko a Litva. Vystřídaly Itálii, Hong Kong a Velkou Británii,“ konstatovali bezpečnostní experti.

Útokům se nevyhnula loni před Vánocemi ani Česká republika. DDoS útoku, který trval zhruba 2,5 hodiny, čelily v říjnu volební weby volby.cz a volbyhned.cz. [celá zpráva]

Stejnou techniku hackeři využili také při nájezdu na webové stránky loterie Účtenkovka v polovině listopadu. Útok trval tři hodiny a přišel ze zahraničí. [celá zpráva]

Vždy stejný scénář

Útok DDoS má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Podobným útokům počítačových pirátů pomáhají nevědomky také někteří uživatelé, kteří si příliš nelámou hlavu se zabezpečením svých zařízení. Je nutné podotknout, že řeč není pouze o chytrých telefonech a klasických počítačích, ale například také o tzv. zařízeních internetu věcí (IoT) – jde například o nejrůznější kamery, které se mohou připojovat k internetu.

Obří útok zotročených zařízení

Právě tato zařízení se stala součástí obřího botnetu, který využili předloni kyberzločinci při útoku na DNS servery společnosti Dyn. Ty standardně překládají webové adresy na číselné adresy fyzických počítačů (IP adresy). Právě proto se podařilo hackerům vyřadit z provozu na východním pobřeží USA hned několik velkých webů – tím, že nefungoval překladač (DNS servery), webové prohlížeče po zadání adresy nevěděly, kam se mají připojit.

Uživatelé se tak nemohli připojit například na sociální sítě Twitter a Facebook, zpravodajské servery Daily News, CNN i New York Times a hudební portály Spotify a Soundcloud. [celá zpráva]

Zabránit DDoS útokům tak mohou v první řadě samotní uživatelé, když budou klást dostatečný důraz na zabezpečení svých zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám