Hlavní obsah

Hackeři napadli web slovenského ministerstva obrany

– Bratislava

Web slovenského ministerstva obrany čelil v minulém týdnu většímu kybernetickému útoku, útočníci ale nezískali žádná data. Informoval o tom ministr obrany Jaroslav Naď. Incident dal do souvislosti s poskytnutím další pomoci Ukrajině. V zemi jde za poslední období spíše o ojedinělý medializovaný případ svého druhu.

Foto: repro mosr.sk

Web slovenského ministerstva obrany

Článek

„Mohu potvrdit, že tento poměrně rozsáhlý útok byl odražen bez jakéhokoliv poškození infrastruktury a útočníci, jejichž IP adresy byly z různých částí světa, vyšli naprázdno,“ uvedl Naď.

Podle serveru Živě.sk šlo o útok typu DDoS (Distributed Denial of Service), který má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Proruští hackeři útočí na instituce i firmy, varovala německá kontrarozvědka

Bezpečnost

Podle ministra hackerský útok byl koordinovaný. „Myslím si, že šlo o reakci na to, že ministerstvo obrany poskytlo další pomoc Ukrajině,“ řekl Naď podle televize TA3.

Server Živě.sk upřesnil, že DDoS útok na stránky slovenského ministerstva obrany byl veden v několika vlnách, byl tedy opakovaný. Navíc byl výjimečný svým rozsahem, tedy množstvím útočících strojů.

Slovensko pošle vrtulníky i raketový systém

Ve čtvrtek Naď oznámil, že Slovensko předalo Ukrajině pět vrtulníků sovětské výroby a munici pro raketový systém Grad. Dříve Bratislava poskytla Kyjevu také například protiraketový systém S-300 a dohodla kontrakt na dodávku houfnic Zuzana 2 svému východnímu sousedovi.

Zmíněný incident podle ministra potvrzuje nutnost dalšího posílení kybernetické bezpečnosti. K obezřetnosti Naď vybídl i veřejnost.

Nejvíc DDoS útoků na české firmy pocházelo z Ruska

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Hackeři vyřadili Portál veřejné správy

Na některé české weby zaútočili podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) hackeři. Situaci úřad vyhodnocuje, závažné dopady zatím...

Výběr článků

Načítám