Hlavní obsah

Bezdrátové disky od Seagatu mají tajná zadní vrátka. Mohou být snadno zneužita

Novinky, mif

Bezdrátové disky se těší stále větší popularitě. Představují totiž zajímavé řešení, jak zálohovat doma nebo v menší firmě dokumenty z více zařízení a přitom se nemuset zabývat žádnými kabely a složitým propojením. Jak se ale nyní ukázalo, bezdrátové pevné disky představují také bezpečnostní riziko – některé modely od společnosti Seagate obsahují zadní vrátka, která mohou být snadno zneužita kyberzločinci.

Foto: archív výrobce

Zadní vrátka byla nalezena například u disku Seagate Wireless Mobile Storage (na snímku).

Článek

„Několik bezdrátových disků obsahuje backdoor spočívající v nedokumentované telnet službě s nastaveným jménem a heslem – root,“ uvedl analytik Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Problém se týká zařízení Seagate Wireless Plus Mobile Storage, Seagate Wireless Mobile Storage a LaCie FUEL,” upřesnil Bašta.

Naštěstí pro uživatele již existuje záplata.
bezpečnostní analytik Pavel Bašta

K cizím datům na těchto zařízeních se tak útočník podle něj dostane relativně snadno prostřednictvím předem vytvořeného uživatelského účtu, který má velmi triviální heslo. Právě anglickým slovíčkem root (česky kořen), se ve světě unixových systémů označuje systémový administrátor.

„Naštěstí pro uživatele již existuje záplata v podobě nového firmwaru,“ doplnil Bašta.

S ohledem na možné riziko by uživatelé neměli s instalací bezpečnostní záplaty v žádném případě otálet. Stahovat ji je možné ze stránek výrobce pevného disku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám