Hlavní obsah

Apple rozdává iPhony zadarmo, zkouší opět podvodníci napálit lidi pod hlavičkou Novinek

Novinky, mif

V posledních dnech začal internetem opět kolovat podvodný článek imitující vzhled serveru Novinky.cz. Prostřednictvím něj se snaží kybernetičtí nájezdníci nalákat důvěřivce na iPhony zadarmo. Ve skutečnosti se je ale snaží pouze oškubat.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka podvodného webu, který zneužívá design Novinek.

Článek

„Největší dodavatel Apple rozdává iPhony v České republice zdarma.“ Přesně s takovým titulkem se mohou v posledních dnech uživatelé setkat na různých sociálních sítích. Jako reklamu tam smyšlenou zprávu umisťují počítačoví piráti.

Když lidé zprávu rozkliknou, mohou se mylně domnívat, že se ocitli na zpravodajském serveru Novinky.cz. Kybernetičtí piráti totiž ukradli design Novinek, jak jde vidět i na fotografii v úvodu článku.

Špičkový mobil za 38 korun? Lepší je neklikat

Bezpečnost
Foto: Novinky

V textu je odkaz na podvodný web.

Jiná internetová adresa

Na první pohled se skutečně může zdát, že jde o zprávu největšího českého zpravodajského serveru, pozornější čtenáři si ale všimnou v adresním řádku prohlížeče, že se nenacházejí na stránkách Novinek, ale na cizí doméně, která ani nemá koncovku .cz, ale místo toho .site.

Ve smyšleném článku se píše, že došlo k nehodě ve skladech Applu, kvůli čemuž je možné získat telefon zadarmo. Podvodníci připojili i odkaz na další podvodný web, prostřednictvím kterého je údajně možné telefon zadarmo získat. Stejný trik jako přes kopírák zkoušeli kyberzločinci už zkraje letošního roku.

Apple rozdává iPhony zadarmo, tvrdí podvodníci pod hlavičkou Novinek

Bezpečnost

Podvodníci na falešných stránkách tvrdí, že lidé budou platit pouze cenu poštovného. Vyplnit je však nutné své kompletní údaje včetně adresy a telefonního čísla. Následně pak odeslat platbu ve výši 38 Kč na účet, který útočníci uvedou.

Foto: Novinky

Podvodníci slibují iPhone pouze za cenu poštovného.

Založí účet, vezmou si půjčku 

A právě v tom je celý zakopaný pes. Prostřednictvím takto nízkých plateb se totiž zpravidla ověřují bankovní účty, když se zakládají prostřednictvím internetu – kromě svých dokladů je tedy nutné provést při založení účtu on-line i platbu z již existujícího účtu.

Útočníci si tak mohou snadno založit na jméno podvedeného důvěřivce bankovní účet, přes který mohou prát špinavé peníze, nebo si klidně vzít nějakou půjčku.

Před podobnými podvodnými stránkami by se měli mít uživatelé velmi na pozoru a rozhodně by neměli vyplňovat žádné své údaje. Novinky.cz nemají s podvodným webem vůbec nic společného.

Podobné podvody se v minulosti objevily již pod hlavičkou operátorů, kde pro změnu útočníci tvrdili, že lidé mohou telefon za cenu poštovného získat jako výhru.

Jak se bránit?
Nejlepší samozřejmě je, pokud uživatelé na podobné výzvy vůbec nereagují. Pokud ale lidé již sednou útočníkům na lep, je nutné následně jednat co nejrychleji. Bezprostředně by se měli obrátit na policii a informovat o celém podvodu. Nutné je také kontaktovat banku, na kterou platba odešla. Uživatelé jednoduše zjistí, o jaký ústav jde, podle kódu na konci čísla účtu. Například kód 0100 patří Komerční bance, 0300 ČSOB a 0800 České spořitelně. Na infolince dané banky uživatelé mohou podle svého jména a telefonního čísla ověřit, zda bez jejich vědomí nebyl založen nějaký účet či zda není evidována nějaká půjčka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám