Hlavní obsah

Špičkový mobil za 38 korun? Lepší je neklikat

Novinky, mif

Využít zájmu lidí o nejrůznější slevy a soutěže, které kolují běžně internetem, se rozhodli počítačoví piráti. V podvodné nabídce pod hlavičkou operátora T-Mobile nabízí lidem špičkový telefon v ceně více než 20 000 Kč za cenu poštovného, ve skutečnosti je ale chtějí jen připravit o důvěrné informace a peníze.

Foto: Novinky

Podvodníci slibují mobil za 38 Kč.

Článek

„Každý den vybíráme z řad uživatelů T-Mobile malou skupinu lidí, které nabízíme možnost zúčastnit se průzkumu spokojenosti zákazníků a možnost získat exkluzivní dárky od našich partnerů a sponzorů,“ tvrdí počítačoví piráti v podvodné nabídce.

Ta může na uživatele číhat jako reklama na webových stránkách, ale klidně také jako příspěvek na nějaké sociální síti.

Roky útočil a nikdo si ho nevšiml. Nebezpečný virus byl odhalen až nyní

Bezpečnost

Telefon za cenu poštovného

Po pár klicích v údajném průzkumu na uživatele vyskočí další okno, ve kterém si může vybrat odměnu. Aby útočníci důvěřivce co nejvíce nalákali, celou řadu „výher“ mají označenou jako vyprodanou. Jeden špičkový telefon – v našem případě vlajkovou loď od společnosti Samsung – je přesto možné získat.

Podvodníci tvrdí, že lidé budou platit pouze cenu poštovného. Vyplnit je však nutné své kompletní údaje včetně adresy a telefonního čísla. Následně pak odeslat platbu ve výši 38 Kč na účet, který útočníci uvedou.

Foto: Novinky

Podvodná nabídka vypadá na první pohled docela nevinně.

Založí účet, vezmou si půjčku

A právě v tom je celý zakopaný pes. Prostřednictvím takto nízkých plateb se totiž zpravidla ověřují bankovní účty, když se zakládají prostřednictvím internetu – kromě svých dokladů je tedy nutné provést při založení účtu on-line i platbu z již existujícího účtu.

Útočníci si tak mohou snadno založit na jméno podvedeného důvěřivce bankovní účet, přes který mohou prát špinavé peníze, nebo si klidně vzít nějakou půjčku.

Jak je z řádků výše patrné, T-Mobile ani Samsung nemají s celou kampaní vůbec nic společného. Uživatelé by tedy neměli v žádném příkladě na tuto nabídku vůbec reagovat, a to ani v případě, že se objeví pod úplně jinou společností a lákadlem bude jiná výhra.

Foto: Novinky

Všechny dárky jsou již vyprodané, ale jeden údajně zbývá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám