Hlavní obsah

Nejvíce uživatele ohrožovaly těžařské viry, ukázal průzkum

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antivirová společnost Check Point zveřejnila žebříček nejrozšířenějších virů na českém internetu za první pololetí letošního roku. Z něj je patrné, že nejčastěji počítačoví piráti šířili škodlivé kódy, jejichž prostřednictvím vydělávají kybernetické měny. Ty pak mohou směnit za skutečné peníze.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V první polovině letošního roku jsme viděli, že pokračuje trend z konce roku 2017. Kyberzločinci se snažili využívat škodlivých kódů těžících kryptoměny a maximalizovat příjmy,“ prohlásil Daniel Šafář, bezpečnostní expert společnosti Check Point.

Podle něj se během prvních šesti měsíců letošního roku počet organizací postižených malwarem těžícím kryptoměny zdvojnásobil na 42 procen oproti 20,5 procenta ve druhé polovině roku 2017.

Nadměrné zatížení procesoru

Malware těžící kryptoměny umožňuje kyberzločincům zneužít CPU nebo GPU výkon zařízení oběti, a to až do 65 procent výkonu procesoru. Všechny tři nejčastější malwarové varianty žebříčku byly škodlivé kódy těžící kryptoměny.

Nezvaného návštěvníka lidé nejčastěji pouštějí do počítače sami, těžařské viry se – podobně jako další škodlivé kódy – často šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů, jako odkazy na sociálních sítích či prostřednictvím falešných stránek.

Když důvěřivci skočí kyberzločincům na lep, mohou si po rozkliknutí takových podvodných stránek stáhnout do počítače škodlivý virus. Často pod vidinou snadného výdělku či nějakého zajímavého videa.

Antiviry nemusí pomoci

Podobných těžařských virů přitom existují podle nejstřízlivějších odhadů stovky. Uživatelé by se tedy před nimi měli mít rozhodně na pozoru. Zpozornit se vyplatí ve chvíli, kdy je chlazení počítače příliš hlučné, nebo je celý stroj nezvykle pomalý – právě v takových případech na jeho pozadí zpravidla pracují těžařské viry.

Běžné antiviry si s některými verzemi těžařských virů neporadí, vhodnější je proto používat sofistikovanější aplikace, které dokážou odhalit i webové útoky a další maskované aktivity kyberzločinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám