Hlavní obsah

Nezabezpečené mobily nahrávají kapsářům

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti pravidelně upozorňují, jak důležité je mít zabezpečený chytrý telefon. Nejde přitom pouze o instalaci antivirového programu, který chrání přístroj před nejrůznějšími viry, ale také o zámek celého zařízení. Nezabezpečené mobily totiž velmi nahrávají kapsářům, a to nejen o dovolené.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle analýzy antivirové společnosti Kaspersky Lab 52 % lidí svá zařízení nechrání žádným kódem či gestem a pouhých 22 % jich používá řešení, které jim v případě krádeže telefonu je schopné pomoci ho dohledat, nebo alespoň zablokovat.

S ohledem na to, že smartphony jsou pro drtivou většinu lidí nedílnou součástí každodenního života, může představovat ztráta či zcizení takového zařízení nemalé problémy. Řada uživatelů je totiž využívá nejen k přístupu na e-mail či sociální sítě, ale také pro správu bankovního účtu.

Paradoxní tak je, že i když čeští uživatelé v mobilech uchovávají citlivá data, nenutí je to si mobilní telefony nijak chránit. „Díky mobilům jsme ve spojení s přáteli a rodinou téměř odkudkoliv 24 hodin denně, navíc si díky nim můžeme například koupit jízdenku nebo vyřídit zaplacení účtů. Většinou se jedná o hodnotná zařízení, která lákají zločince, jako jsou kapsáři,“ varoval bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky Lab Dmitry Aleshin.

„Ti navíc mohou profitovat z toho, že většina uživatelů nechrání svá zařízení kódem. Přitom jde svá zařízení a potažmo data chránit prostřednictvím velmi jednoduchých opatření. Jednak by měli uživatelé svá zařízení chránit hesly a za druhé by měli využívat bezpečnostní řešení, která jim mohou v případě krádeže zařízení ochránit osobní údaje, fotografie nebo on-line účty,“ uzavřel Aleshin.

Antivirus jako nutný základ

Samozřejmostí by kromě zámku měla být také instalace antivirového programu, který chrání zařízení proti nezvaným návštěvníkům. Bez antiviru nemá běžný uživatel prakticky žádnou šanci si všimnout, že byl jeho přístroj infikován. Každý tablet a chytrý telefon by tak měl být vybaven bezpečnostním softwarem, který bude všechny hrozby neustále hlídat.

Antivirus by měl být samozřejmostí i na klasických počítačích. Sluší se nicméně podotknout, že nezvané návštěvníky dokážou v počítači nebo mobilu odhalit speciální programy. Jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Jak bránit PC a mobily proti virům se dozvíte zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám