Hlavní obsah

Podvod poznají jen pozorní. ČSOB varovala před počítačovými piráty

Novinky, mif

Počítačoví piráti se v posledních dnech zaměřili na klienty ČSOB, internetem šíří odkaz na podvodné stránky imitující vzhled této banky. Z klientů se snaží vylákat přihlašovací údaje k jejich účtům. Podvodné stránky přitom pozorní uživatelé poznají na první pohled.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Před falešným internetovým bankovnictvím, které imituje vzhled stránek ČSOB, varovali přímo zástupci banky.

„Upozorňujeme na výskyt podvodné stránky v designu ČSOB internetového bankovnictví s cílem získat přihlašovací data do internetového bankovnictví, data o platebních kartách a další důvěrné údaje,“ uvedl mluvčí banky Patrik Madle.

Foto: ČSOB

Ukázka podvodné webové stránky

Ten zároveň zdůraznil, jak mohou lidé podvodné stránky odhalit. „Pokud se přihlašujete do internetového bankovnictví, zkontrolujte vždy nejdříve řádek s internetovou adresou. V každé chvíli, kdy pracujete s internetovým bankovnictvím nebo se do něj přihlašujete, musí být v adresním řádku vašeho prohlížeče adresa https://ib.csob.cz a vedle ní ikona zámku,“ prohlásil mluvčí.

Zběhlejší uživatelé patrně již vědí, že po kliknutí na zmiňovanou ikonu zámku se zobrazí certifikát potvrzující platnost a ověřující identitu stránky. To se však u těch podvodných nestane.

„V moderních internetových prohlížečích se kontrola provádí automaticky (řádek s adresou stránky zezelená, pozn. red.),“ připomněl Mandle.

Jdou po zůstatku i půjčkách

Pokud důvěřivci své přihlašovací údaje do falešných stránek skutečně zadají, jsou již jen krůček od vybílení bankovního účtu. Se znalostí telefonního čísla je totiž pro podvodníky hračkou vylákat od lidí potvrzovací SMS zprávu, pomocí které mohou například provádět peněžní transakce.

V ohrožení jsou přitom i jedinci, kteří nemají na bankovním účtu příliš mnoho financí. Útočníci mohou touto cestou sjednat bez vědomí majitele klidně i půjčku. A tyto peníze následně vyberou.

Zda kvůli podvodným stránkám přišel nějaký klient skutečně o peníze, však mluvčí banky nekomentoval. „V případě pochybností neváhejte kontaktovat helpdesk elektronického bankovnictví na telefonním čísle 495 800 111,“ dodal mluvčí.

Na pozoru by se měli mít také klienti dalších bank

V současnosti se objevily na síti pouze stránky imitující internetové bankovnictví ČSOB. Není nicméně vyloučeno, že se v dohledné době budou podvodníci vydávat za bankéře také jiného finančního ústavu v Česku.

V minulosti se touto cestou snažili například počítačoví piráti opakovaně napálit klienty České spořitelny. Obezřetnost je tedy na místě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám