Hlavní obsah

Hackeři připravili ruské podniky o 116 miliard rublů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské firmy přišly letos kvůli kybernetickým útokům přibližně o 116 miliard rublů (zhruba 43 miliard korun), ztráty kvůli hackerům hlásí každá pátá společnost. Vyplývá to z první podobné zprávy ruské Národní výzkumné finanční agentury.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Analytické finanční centrum provedlo v listopadu šetření mezi 500 firmami v osmi federálních okruzích země. Podle něj v Rusku letos následkem hackerských útoků přišel jeden podnik v průměru o téměř 300 000 rublů (přes 110 000 korun).

Ze zprávy dále vyplývá, že se s kybernetickými hrozbami setkala až polovina respondentů, a to především ve velkých podnicích, zhruba 60 procent vůči 46 až 47 procentům mezi středními a drobnými podnikateli. Nejvíce se firmy setkávají s počítačovými viry včetně vyděračských, s proniknutím do elektronické pošty a s přímými útoky na webové stránky.

Podniky riziko podceňují

Přestože většina dotázaných podnikatelů o kybernetických hrozbách povědomí má, až 60 procent z nich si myslí, že je risk vůči jejich firmě minimální. Podle Kirilla Smirnova z výzkumné agentury ruské podniky míru nebezpečí často podceňují a nejsou připraveny hrozbám čelit.

Bezmála 90 procent dotázaných uvedlo, že se v rámci bezpečnostních opatření spokojí pouze s antivirovým programem. Bezpečnostní opatření, která musí dodržovat všichni zaměstnanci firmy, má jen 47 procent respondentů. Přístup k internetu omezuje svým zaměstnancům 45 procent společností. Dvaadvacet procent dotázaných podniků uvedlo, že svým pracovníkům dovoluje instalovat do firemních počítačů jakékoliv programy.

Teoreticky by si však novinka mohla odbýt premiéru na veletrhu CES, který se bude konat již tradičně zkraje ledna v americkém Las Vegas. Na něm totiž výrobci pravidelně odhalují zajímavou elektroniku, která se na pultech obchodů objeví v nadcházejících měsících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám