Hlavní obsah

Deloitte se stala obětí hackerského útoku, trval delší dobu

Londýn

Globální konzultační společnost Deloitte, která je jednou ze čtyř největších svého druhu na světě, se stala obětí sofistikovaného hackerského útoku. Server deníku The Guardian dnes uvedl, že při útoku firmě unikly důvěrné e-maily a také informace o některých z jejich největších klientů. Útok zřejmě trval několik měsíců a odhalen byl letos v březnu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost, která je registrována v Londýně, ale světovou centrálu má ve Spojených státech, informaci potvrdila. Podle jejího sdělení přišla o data týkající se jen malého počtu klientů. Firma nyní provádí kontrolu, o úniku dat zatím bylo informováno šest subjektů.

Jedna z největších soukromých firem v USA poskytuje audit a daňové poradenství, stejně jako poradenství v oblasti počítačové bezpečnosti. Mezi klienty má největší světové banky, nadnárodní společnosti, mediální podniky, farmaceutické koncerny i vládní agentury.

The Guardian uvedl, že útok byl zjištěn letos v březnu, má se ale za to, že útočníci měli přístup do systému společnosti už od října či listopadu 2016.

Využili účet administrátora

Hackeři se do něho dostali prostřednictvím globálního e-mailového serveru s využitím účtu administrátora, který teoreticky umožňuje privilegovaný a neomezený přístup do všech oblastí. Podle zdrojů listu stačilo hackerům prolomit jen jedno heslo, systém ověření ve dvou krocích nepoužívá. Na pět milionů e-mailů, které si vyměnilo 244.000 zaměstnanců s klienty, bylo uschováno v cloudovém úložišti Azure firmy Microsoft.

The Guardian se domnívá, že vedle e-mailové pošty měli hackeři přístup i k uživatelským jménům a heslům, IP adresám nebo informacím o zdravotním stavu.

Útok byl zřejmě cílen na Spojené státy. O vysoce citlivé záležitosti byla informována jen hrstka nejvýznamnějších partnerů a právníků společnosti. Dosavadní vyšetřování – pod krycím jménem Windham – zatím nedospělo k závěru, za jde o útok osamělého vlka, konkurenční firmy, ani o státem podporovaný útok.

V roce 2012 byla společnost Deloitte zařazena mezi nejlepší poradce v oblasti počítačové bezpečnosti na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám