Hlavní obsah

WannaCry přiměl britskou vládu investovat 21 miliónů liber do zabezpečení zdravotnictví

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Ničivý útok ransomwaru WannaCry ochromil v květnu značnou část zdravotnických zařízení na britských ostrovech. Britská vláda bude proto investovat 21 miliónů liber (620 miliónů korun) do lepšího zabezpečení počítačových sítí zdravotnických zařízení Národní zdravotní služby (NHS).

Foto: 123rf.com

Ilustrační obrázek

Článek

Rozhodnutí padlo v přímé souvislosti s květnovým útokem ransomwaru WannaCry, který ochromil zhruba třetinu zařízení NHS a donutil lékaře odložit naplánované chirurgické zákroky. Podle státního tajemníka pro zdravotnictví a konzervativního poslance Jeremyho Hunta by peníze měly být použity k potlačení budoucích malwarových útoků a ochránění citlivých dat pacientů.

Dotaci na lepší zabezpečení si má rozdělit 27 traumacenter po celé Anglii. Nemocnice včetně zařízení King's College, St Mary's, Royal London a Manchester Royal Infirmary dostanou prostředky na aktualizaci informačních systémů a školení zaměstnanců, která mají zvýšit jejich povědomí o kybernetických hrozbách a jak jim čelit.

„Lidé musí získat jistotu, že zdravotní informační systémy jsou bezpečné. Nedávné události včetně útoku ransomwaru z května 2017 ukázaly, že NHS musí umět ochránit své základní služby před podobným kybernetickým útokem,“ prohlásil podle webu Infosecurity-magazine.com britský ministr zdravotnictví lord O'Shaughnessy.

Nemocnice přestanou používat Windows XP

Kabinet premiérky Theresy Mayové rovněž podpoří zdravotnická zařízení v síti NHS při přechodu od nepodporovaných operačních systémů, jako je Windows XP, k bezpečnějším řešením. Podle zatím nepotvrzených informací by vláda měla na tyto změny vyčlenit dalších 50 miliónů liber (asi 1,5 miliardy korun).

„Rozhodnutí britské vlády lze jen podpořit. Kdo jiný než zdravotnická zařízení, která spravují velmi citlivá osobní data pacientů, by měl mít tato data spolehlivě ochráněna?“ ptá se Václav Zubr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

Ransomware WannaCry se začal šířit v pátek 12. května a zasáhl především Rusko, které zaznamenalo téměř polovinu všech napadených zařízení na světě. Následovala Ukrajina a Tchaj-wan, shodně s 11 procenty detekcí útoků ransomwaru WannaCry.

Přestože podíl WannaCry na globálních kybernetických hrozbách byl poměrně malý, pozornost veřejnosti si získal velice rychlým šířením. „Na rozdíl od většiny ransomwaru se v interní síti šířil jako červ využívající neopravené chyby systému. V zahraničí byly zasaženy nemocnice či výrobní závody,“ přiblížil Václav Zubr.

V České republice podle statistik společnosti ESET tento ransomware představoval 0,15 procenta ze všech detekovaných kybernetických hrozeb během měsíce května, kdy WannaCry celosvětově útočil. Šlo tedy o zanedbatelné číslo. „Je to dáno tím, že se Češi dobře chránili před vlnami ransomwaru, a také tím, že Česká republika nebyla primárním cílem tohoto útoku,“ uzavírá Václav Zubr ze společnosti ESET.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám