Hlavní obsah

Útok viru WannaCry byl amatérský a plný chyb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco velké společnosti zabývající se kybernetickou bezpečností poukazují na severokorejské stopy nedávného útoku nového vyděračského programu WannaCry, americký magazín Wired si všímá amatérismu, kterého se podle něj strůjci škodlivého softwaru dopustili.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vir, který zašifruje soubory na počítači a bez zaplacení výkupného je neuvolní, infikoval odhadem na 300 000 počítačů ve 150 zemích světa. V tuzemsku měl tento nezvaný návštěvník infikovat více než 600 strojů.

Rozsah nákazy, kvůli které se zhroutily například systémy britského zdravotnictví či síťová infrastruktura německých drah DB, se sice může zdát mimořádný, ale zpeněžení útoku je podle Wired spíše bídné a srovnatelné dokonce jen s malými údery virů žádajících výkupné.

Podle Bílého domu zatím zasažení uživatelé na výkupném celkem zaplatili necelých 70 000 dolarů (1,7 miliónu korun).

Katastrofální selhání

„Z hlediska vyděračského plánu je to katastrofální selhání," citoval Wired Craiga Williamse z divize pro kybernetickou bezpečnost Talos společnosti Cisco. "Velké škody, obrovská publicita a obrovská pozornost bezpečnostních orgánů, a přitom (útok) přinesl velmi nízký zisk, jako mají střední či úplně malé vyděračské kampaně," dodal Williams.

Hackeři navíc zvolili velmi nerozumný postup převodu kryptoměny bitcoin, ve které žádali výkupné, což expertům umožní snadné vystopování zisku útočníků. Odborník Matthew Hickey z londýnské bezpečnostní firmy Hacker House zjistil již o víkendu, tedy bezprostředně po pátečním šíření nákazy, že škodlivý program nemá automatickou platební identifikaci každé oběti zvlášť.

Místo vytvoření jedinečné bitcoinové adresy pro každý napadený počítač nabízí vir jen jednu ze čtyř předem daných platebních adres.

Výše zmíněný postup usnadňuje napadeným automatizovanou záchranu dat a naopak kriminálníkům komplikuje identifikaci počítače, jehož uživatel výkupné zaplatil. "Je to skutečně ruční práce, někdo to musí potvrdit a poslat klíč," vysvětlil Hickey.

Generální vypínač

Za další prvek fušerství označil Wired existenci jakéhosi generálního vypínače, kterým bylo možné šíření viru zastavit. Na jeho přítomnost přišel teprve 22letý bezpečnostní expert z anglického serveru MalwareTech.com.

Výzkumník nyní opakovaně prohlašuje, že program zablokoval "jen náhodou", a varuje, že nová generace programu by proti takto snadnému zastavení mohla být imunní. Ta už se objevila na internetu.

Naštěstí vylepšená druhá generace tohoto nezvaného návštěvníka se internetem nešíří tak rychle, jako tomu bylo ještě na konci minulého týdne. Nic tedy zatím nenasvědčuje tomu, že by počítačoví piráti spustili tak masivní útok jako v pátek.

WannaCry – první i vylepšená druhá generace – útočí úplně stejně jako ostatní vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve tedy škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují výkupné.

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám